Quotation of the Day

:: open house terakhir ::

Kesian kat tuan rumah ni (belah kanan sekali)...

Kejadian ni berlaku pada 5.30 petang 18/10 baru2 ni. Belah tengahari kami (aku+kawan sekerja) pergi kenuri kawen kat Bandar Tasek Putri, Rawang. Kami konvoi 7 buah kereta. Makan pun not badlah... nasi minyak, ayam masak merak, rendang daging, acar, limau sunkis... dan terbest bubur kacang rasa durian suam2 kuku.... pehhhh

Tengah2 makan tu... Hisham (belah kiri dalam gambar) ajak singgah umah dia on the way balik tu... katanya ada sushi :-bd

Sampai je umah dia... mak dia idang yong tau fu. Repeat jugak lah he he he... lately nih aku memang makan banyak pasai nak bulatkan perut. Kebetulan dalam geng konvoi kami ada dua orang duduk di Kepong.

Dok tengah layan yong tau fu, ada yang bersuara... suruh kawan sorang lagi balik cepat pegi beli KFC sebab ada rombongan nak pegi beraya :)) Memang tak plan...

Maka baliklah kawan sorang ni dengan wife dia. Sebelum tu kami dah siap pesan kat dia... dah siap nanti sms je lah... kami akan sampai.

Jam 5.15 petang kami terima sms... KFC dah ada... ha ha ha ada pulak yang bersuara... KFC tu kami melawak saja. Yer lah kan mana sempat nak masak dah... KFC lah menu penutup open house Syawal.

Ingatkan dah last2 ni semua dah tak bernapsu makan.... tak! masing2 sama je macam makan kat umah kenuri kawen... kesian tuan umah tak merasa...

17/10 pun ada dua open house... puas makan kambing bakaq. Mungkin pasai tu lah kut gusi-gusi aku sakit semua.

Ekceli... esok masih ada lagi jamuan raya kat opis nih. Tapi yang penting malam ni dah pekena Big Mac

:: Hey Jude ::



Hey, Jude, don't make it bad
Take a sad song and make it better
Remember to let her into your heart
Then you can start to make it better

Hey, Jude, don't be afraid
You were made to go out and get her
The minute you let her under your skin
Then you begin to make it better.

And any time you feel the pain, hey, Jude, refrain
Don't carry the world upon your shoulders
Well don't you know that its a fool who plays it cool
By making his world a little colder

Hey, Jude! Don't let her down
You have found her, now go and get her
Remember, to let her into your heart
Then you can start to make it better.

So let it out and let it in, hey, Jude, begin
You're waiting for someone to perform with
And don't you know that it's just you, hey, Jude,
You'll do, the movement you need is on your shoulder

Hey, Jude, don't make it bad
Take a sad song and make it better
Remember to let her into your heart
Then you can start to make it better

:: aku sangap ::


Mengantuk nyeee!

Mungkin tak ada apa nak buat kat opis ni. Kalau lah big boss tak datang sini... kalau lah aku tak buat appointment dengan staff petang ni... kol 1 tengahari aku nak balik je tido kat umah. Nikmat nyeeee!

Adakah ini berpunca aku makan tosei Mamak Ali Maju cicah kari kaskas? Adakah kerana suasana opis ni yang agak sunyi dan semua pun dengan kerja sendiri?

Ni cerita lain pulak.

Malam tadi aku pergi dinner kat Restoran Telaga Buruk, Seksyen 7 Bandar Baru Bangi. Dari luar nampak ok dah. Once kami duduk, lama juga baru depa mai amik oda. Itupun setelah aku gamit tangan kat pekerja dia. 1st impression aku... ni bisnis syok sendiri nih. Aku oda nasi goreng kampung, housemate oda nasi goreng sutun. Dia kata kena tunggu lama, tapi aku tengok customer lain tengah makan dah.

Lama juga kami tunggu... setengah jam nak jejak 1 jam makanan sampai. Aku dah lapar, so bedal je. Housemate aku kata agak kureng. Lepas makan kami lepak je situ, sebab dah tak de apa nak buat kat umah.

Dalam kol 11++ ada satu kereta Audi parking depan restoran tu. Turun lah sepasang suami isteri lalu masuk restoran tersebut. Lalu mereka didatangi oleh pekerja restoran berborak sesuatu. Lalu customer tersebut kaluar dan menaiki kereta semula. Aku agak2 je... awal lagi dah nak tutup. Aku ngan housemate bincang pasal kejadian tersebut.

Then, housemate aku panggil pekerja yang borang dengan customer tadi. Tanya... kenapa? Rupanya, tokey restoran suruh tutup jam 12 malam. Housemate aku tanya lagi, orang tak tau you all tutup kol 12 mlm... mana you all letak signage business hours?

Tak lama lagi datang pula satu family kecil terus duduk kat meja. Mereka pula didatangi oleh pekerja restoran bagitau dah nak tutup. Tak lama lepas tu masuk pula 4 orang anak muda untuk makan di situ. Nasib mereka pun sama.

Masa kami nak bayar di kaunter... sempat lagi bertukar2 pandangan dengan tukang kira pasal tiga kejadian tadi. Kami suruh dia panggil tokey, tapi dia tak mau...

Restoran dah elok, tapi tokey pulak syok sendiri...

Ok dah ilang mengantuk :d


:: salam lebaran ::

Masak udang dan gulai ketam
Pembasuh mulut kuih keria
Berbunyi mercun berdentum-dentam
Riang gembira di Hari Raya

Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Saya meyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan



SALAM AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR & BATIN



:: sepriseeee ::

"Selamat berpuasa"

Dah lama juga tak penah minum teh kat KL. Malam semalam berpeluang minum bersama orang kampung. Tapi tak de la ramai mana yang join sebab tak ada plan macam iftar kat rumah K.E. dulu tu... baik punyaaaaa!!! Aku sempat hebah kat fesbuk dan shoutbox Balai Raya @Blogspot.



Lokasi NZ Garden Cafe ni memang tebaik lah... mengadap KLCC, dan sebelah Public Bank yang cerah benderang (betui ka?)

Antara yang datang... Mek dah cabut balik. Dory muncul dalam vid call je...

Giler ahhhh....

DJ redio ERA sedang ke udara

Buah tangan dari Dubai... boleh makan dengan roti canai. Kue raya pun ada dah malam tadi :d

Kami bersurai lebih kurang pukui 1 pagi.

:: mayday mayday mayday ::


5 pm tadi terima call dari opis, semua server down (80+ servers). demmm.... maknanya kami kena kerja 8 jam lebih untuk nak ready semua tu. Bila tanya apsal down, rupanya vendor electrical buat load test, tapi went wrong. Trip whole floor nih. Dah dapat info awal ni... mula la calling2 technical staff, vendor semua datang on site.

Lepas berbuka tadi, semua dah sampai on site. Vendor sorang ni tanya... "sabo ke?" hmmm... entah la. Segalanya mungkin dlm keadaan skrg ni. Nampaknya kenangan bersahur kat opis ni berulang lagi tahun ni. Tahun lepas pun penah gak major problem mcm ni. Jumaat lepas baru ke kami berbuka sama-sama kat Wong Solo. Malam ni dpt sahur sama2 plak.
Thanks lah pada staff dan vendor yang bertungkus lumus nak ready semua server ni... 80+ servers... sistem ni dah lama sangat dah... harap2 tak lama lagi diganti dengan sistem baru.

Nak sambung keja lagi.... daaa


:: menu pilihan ::



Alhamdulillah... sempurna sudah berbuka hari ni. Nasi, gulai ayam kampung, sayur keladi :-bd tambah lagi kue ketayap dan pulut bakar. Tapi macam tak dak chemistry plak menu tadi... gulai ayam kampung dgn sayur keladi. Sayur keladi pulak masin, berpada senduk garam agaknya depa bubuh. Aduhhh... potong stim. Nasib baik gulai ayam kampung jadi penyelamat.

Ketayap pun ok, pulut bakar plak mcm mentah lagi pulut tu. Susah juga nak duga kan... harapkan kejujuran dan keikhlasan tukang jual saja lah.

Daaaa....

:: terlalu ngantuk ::


Sejuk dalam opis nih, ramai juga yang bercuti, sunyi dan ngantuk giler...

:: helloooo i'm alive ::


Yeah... memang dah lama pun tak buat entry baru... Kalau nak ikutkan Awal Ramadhan nak buat satu entry, pastu tu tiap2 hari pun nak buat entry, dan merdeka pun nak buat entry has... Akhirnya... malam ni, sebelum melelapkan mata... cuba jugak la buat satu entry sebagai penghangat. Ramadhan kali ni, tak seperti Ramadhan sebelum2 ni... hampir tiap2 petang bila balik kerja, singgah kejap kat stall air tebu housemate @Sec 7. Tolong dia jual air tebu. Tak sampai hati on the way nak balik umah nampak dia sorg2 jual air tebu, singgah juga tolong apa yang patut. Bila waktu berbuka, kami berbuka sama2 kat Restoran Belauk. Kat situ memang banyak pilihan lauk dan kuih.

Bulan Ramadhan ni juga, kuarga di Langkawi kena buka puasa kat dewan sekolah sebab rumah banjir. Kesian juga kat mak, bapa & tok. Tapi tiap kali call mak, bila dengar suara dia... macam happy bercerita. Tapi perasaan dia tentulah lain... bila dlm keadaan mcm tu... tak ada anak2 yang dekat dengannya boleh bagi bantuan tenaga dan perhatian. Tak lama lagi hari jadi mak...


Tetamu malam pulak sekarang ni tiap2 malam akan bersahur depan pintu. Lepas tu tidur lena... entah apa yang dimimpikan.

Sempena Kemerdekaan Malaysia ke 52... masih mencari cari belenggu apakah yang masih merantai diri. Tak lupa juga selamat hari jadi buat rakan sekuliah UKM 2003-2006 Tengku Siti Fatimah... moga kamu terus sukses.


Dalam bulan Ramadhan ni dah dua kali sistem problem disebabkan human error. Tak kan la puasa sampai terpeleot kut... agak2 la sampai jangan susahkan ramai orang. Jum kerja elok2...


Apa lagi ya... hmmm tiket nak balik raya pun dah dapat. Cukup la sekali pengalaman beraya dengan VVIP di PWTC. Tak banyak yang boleh kongsi cerita, tak macam beraya di kampung yang ramai sanak saudara dan rakan taulan. Semua pun banyak cerita yang boleh dikongsi. Ada ketupat palas tok :-bd


daa....

:: itik tok wi ::

daging itik nila yang dah direbus.
sedap nih cicah ngan sambal belacan + kerisik :-bd


:: terbang pulang ::


Kali akhir balik ke Seri Negeri tanggal 18 April 2009. Nahh.... dah nak jejak ampat purnama barulah buat persediaan utk terbang pulang. Tapi... semua ini belum menjanjikan aku akan jejak kaki di sana. Hmmm...

Kali ni rasa tak sabar nak terbang pulang, tak tau kenapa... "panggilan pulau" kut. Baru ni sempat ber'sms' dengan kazen nak pegi memancing kat laut. Hopefully dia ada masa untuk memancing sama-sama.

Kata Mak Timah, musim buah pun dah hujung-hujung. Baliklah dulu, nanti kita pi dusuk Mak Ndak. Tapi aku tak de la mengharap sangat, ada rezeki bolehlah makan durian dengan pulut tanak :-bd

Kawan-kawan opis pun dah ada yang bagi duit minta tolong belikan macam-macam coklet. Soon... ada yang minta belikan perfume. Perfume ni aku boleh minta kazen belikan dengan staff price. Mungkin aku pun nak beli juga... sesaje buat sembur bawah tiak... walaupun aku tak naik lrt pegi keja...

Apa lagi yer nak buat kat Seri Negeri nanti???

Ada gak plan nak ajak parent, tok + Mak Enjang sekuarga dinner kat luar... tapi parent & tok bukannya nak. Depa lebih suka masak dan makan ramai-ramai kat umah. Boleh la ajak kazens nongkrong di warong kopi tepi pantai sambil nikmati bayu laut.

Sekian, wasallam.






:: Orang Islam Bertutur Baik ::

DALAM Islam kata-kata kotor, makian serta ucapan menghina merupakan satu perkara yang sangat tercela dan dilarang. Sesungguhnya segala sumber kata-kata kotor atau nista itu timbul daripada watak yang rendah dan jiwa yang hina.

Kerana itu ada pendapat mengatakan “Bahasa Jiwa Bangsa” dan kerana itulah Rasulullah SAW mengingatkan kita bahawa: Jauhilah olehmu semua kata-kata kotor sebab Allah tidak suka kepada kata kotor atau yang menyebabkan timbulnya kata kotor dari orang lain.

Kata-kata kotor, nista, umpatan dan kejian menyebabkan manusia berkonflik, bergaduh dan seterusnya bersengketa sehingga berlakunya pembunuhan, pertumpahan darah dan lenyap sama sekali. Mungkin kita boleh jadikan teladan, bagaimana masyarakat Islam terus membenci bekas Presiden George W. Bush apabila beliau menyifatkan Iran dan Iraq sebagai “paksi kejahatan.”

Seluruh masyarakat Islam, sama ada secara langsung atau tidak langsung mengutuk pemberian gelaran itu terhadap negara-negara Islam.

Mempersendakan

Kita mungkin teringat dengan hukuman yang pernah diberikan oleh Ayatollah Khomeini apabila Salman Rushdie melukiskan perwatakan Nabi Muhamad SAW sebagai karikatur dan mempersendakan baginda. Mungkin juga kita tidak lupa dengan kata-kata pedih yang pernah dikeluarkan oleh pemimpin tertentu bagi menggambarkan watak yang tidak disukainya. Dengan menggunakan kata-kata kesat, umpatan dan nista, Shahnon Ahmad telah meloyakan khalayak pembaca melalui perulangan kata-kata dalam novel Shit, dan pernah menimbulkan kontroversi kerana tidak bersetuju dengan kepimpinan politik negara suatu ketika dahulu.

Mungkin kerana marah atau ada sesuatu yang terguris di hatinya, Shahnon Ahmad telah lupa bahawa Rasulullah SAW pernah memberikan peringatan bahawa: Seorang Mukmin bukanlah tukang mencela, tukang melaknat orang, tukang berkata kotor dan berkata rendah. Syurga itu diharamkan bagi setiap orang yang berkata kotor untuk memasukinya.

Dalam membuat sesuatu tuduhan, berkata-kata kita seharusnya menjadikan perilaku dan tutur kata Rasulullah SAW sebagai contoh yang terbaik. Baginda tidak pernah mengeluarkan kata-kata kesat, walaupun berhadapan dengan musuhnya.

Sebaliknya baginda membalas dengan senyuman dan menasihati secara berhemah dan tidak menyakiti atau melukai perasaan orang lain.

Anas bin Malik r.a pernah merakamkan bahawa: Tidak pernah Rasulullah SAW melakukan perbuatan keji, tidak pula kotor lidah (suka mengutuk) dan tidak pula mancaci maki. Ketika seseorang mencela baginda sebagai seorang yang kotor (berdebu) kerana banyak (sujud), baginda hanya mengatakan apa yang dia miliki.

Rasulullah SAW adalah seorang yang benar-benar memelihara lisannya. Sekalipun terhadap orang-orang kafir yang menentang dakwahnya. Baginda tidak mudah mengeluarkan kata-kata laknat atau menyakitkan hati.

Abu Hurairah berkata bahawa ia menemui seorang lelaki yang ketagihan arak. Lalu dihadapkan lelaki itu kepada Nabi Muhamad SAW agar dihukum. Di antara para sahabatnya ada mengatakan: “Saya memukul dengan tangan”, “saya memukul dengan kasut” dan “saya memukul dengan baju.”

Ketika lelaki itu berpaling (ke arah sahabat), seorang sahabat menyatakan semoga Allah SWT menghinamu! Maka bersabdalah Rasulullah SAW yang bermaksud: Janganlah kamu meminta bantuan syaitan dalam menghadapinya.

Daripada Abu Darda r.a katanya, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Aku memohon kepada Rasulullah SAW: Wahai Rasulullah, doakanlah (kecelakaan) bagi orang-orang musyrik. Rasulullah menjawab: Sesungguhnya aku diutus bukan untuk melaknat (mengutuk), tetapi aku diutuskan untuk memberi rahmat.

Begitulah citra peribadi Rasulullah SAW, dengan akhlak yang luhur telah memberikan contoh kepada manusia agar selalu menghindari sebarang tindakan secara melulu dan selalu sabar dalam menghadapi setiap rintangan atau masalah.

Dalam konteks ini jelas sekali sikap berlebih-lebihan dalam beragama yang menjadi pegangan sesetengah orang bukanlah daripada ajaran Islam. Ini kerana Islam lebih mendahulukan sikap pertengahan atau kesederhanaan dalam setiap aspek kehidupan. Bukan sekadar itu sahaja, bahkan Islam mengingatkan setiap umatnya agar tidak terjerumus pada dua kesesatan iaitu berlebih-lebihan atau sikap lalai. Firman Allah SWT yang bermaksud:

Tunjukilah kami jalan yang lurus (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka dan bukan jalan mereka yang dimurkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat. (Surah Al-Fatihah: 6-7)

Di dalam masyarakat Islam tidak ada tempat bagi kaum Muslimin untuk meremehkan nilai-nilai luhur yang dijunjung oleh Islam. Masyarakat Islam menjunjung tinggi nilai-nilai moral dan kemanusiaan yang luhur dalam kehidupan umat manusia. Rasulullah bersabda yang bermaksud:

Tahukah kamu siapa yang disebut orang bankrap itu. Para sahabat menjawab: Orang yang tiada lagi mempunyai wang dan harta.” Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Orang yang bankrap adalah yang datang pada hari kiamat amalan solat, puasa dan zakat, tetapi bersamaan itu juga ia telah mencaci maki, menuduh, memakan harta tidak halal, mengalirkan darah (tanpa hak) dan memukul ini dan itu.

Maka amalan baiknya dilimpahkan kepada orang yang berhak menerimanya (yang ia caci) dan jika amalan baiknya habis pada hal belum dapat menutup kesalahannya maka kesalahan (orang yang dicaci itu) dilimpahkan kepadanya, kemudian ia ditempatkan ke dalam neraka.

Seorang Muslim itu perlu memelihara lisan atau lidahnya daripada mencaci maki, walaupun dengan alasan yang kuat. Lebih utama memadamkan api kemarahan itu agar tidak terjadi permusuhan yang menyeret kepada perbuatan dosa.

Daripada Ali bin Abi Talib r.a, Rasulullah bersabda yang bermaksud:

Yang berbuat keji dan menyiarkan kekejiaan itu berada dalam keadaan sama-sama berdosa.

Firman Allah yang bunyi: Kecelakaan besarlah bagi tiap-tiap pencaci dan pengkeji. (Surah Al-Humazah:1)

Dalam ayat ini, Allah SWT mengutuk perbuatan jahat iaitu menyebarkan fitnah, bercakap ataupun mengisyaratkan perkara yang jahat sama ada terhadap seorang lelaki atau perempuan dengan kata-kata ataupun secara isyarat, atau perangai, atau secara mengajuk-ajuk, ataupun sindiran atau caci maki.

Sesungguhnya Allah SWT itu pemalu, penutup (cela), menyukai malu dan tertutup, maka apabila salah seorang kamu mandi maka hendaklah ia ditutup.

Demikian juga firman Allah SWT yang bermaksud: Serulah ke jalan Tuhanmu (Wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik. Bukanlah tergolong daripada orang mukmin yang suka mencela, mengutuk dan mengeji. Dan bukan pula mereka yang berlidah kotor. (Surah An-Nahl: 25)

Dari ayat-ayat al-Quran serta beberapa hadis yang tersebut jelaslah membuktikan bahawa Islam melarang umatnya mencarut dan memaki hamun sesama muslim.

Ini kerana kerja-kerja mencarut adalah kegiatan dan perbuatan syaitan. Bagi mereka yang masih tegar dengan pengucapan negatif bagi mewajarkan kenyataan berbaur fitnah, nista dan cela bersandarkan pendapat bahawa Islam tidak melarang umatnya mencarut adalah satu usaha pemesongan dan bertentangan dengan budaya Islam. Mohonlah perlindungan Allah SWT daripada sifat yang buruk.



:: zool & dylla ::

Tahniah kat Zool dan Dylla karna telah selamat bertunang pada 11 Julai 2009. Kesian Zool kena cuci pinggan he he he... tapi Zool sangat ikhlas :D

Sekian...

:: Mikaeel - r.i.p. ::


Baru beli wooo... memula nak beli The Essential Michael Jackson, tapi mahal sangat lah. Koleksi lagu2 dalam MJ Number One ni pun not BAD :-bd

NST, 4th July ~ He of the gloved hand, hat and famous dance moves will be forever etched in our minds as a legendary and extraordinary superstar. He was all that, and more. Like his signature moonwalk routine, he glided gracefully and memorably into our lives and now he is gone. Perhaps that is how he wanted to be remembered.


Al Fatihah.

:: owh... ye?? ::

Berterimakasihlah pada sebuah Pengkhianatan, karena ia telah memberikan sebuah hal baru dalam perjalanan kehidupan kita. Tanpa hal tersebut, hari ini kita tidak akan tau arti dan makna sebuah KESETIAAN dan kita tidak akan memahami kedidupan duniawi kita. Pengkhianatan selalu ada dalam kehidupan kita. Tapi dalam KESETIAAN tidak ada pengkhianatan yang ada hanya mengatasnamakan KESETIAAN untuk melakukan pengkhianatan.

Source : fb - Peringkat Kesetiaanmu

:: kampung seri 360 ::

Saja nak meriak ngan baju-t kampung kita nih. Dan atas permintaan Mem Aluyah nak tengok snowcap [mommi].
Keroppi ijau dua eko kat kosi tu Jazz bagi lama dah. Ni baru la berpeluang masuk blog he he he ...

:: hilang ::

Apa yang hilang? Jangan panik! Aku kena culik dua hari satu malam ke selatan Tanah Melayu. Tapi muke tak macam kena culik kan... happy je :D
Gadis gadis penculik.

:: jiran baru ::



First time jumpa dah mesra. Tapi lom tau nama... 'belalang' pun ok gak kan...

:: muhasabah diri: Sacarstic ::

Musti ada salah laku atau kata.
Mungkin juga aku tak sedar atas salah laku dan kata, level amatur (rookie).
Sebelum ia sebati dalam hati, aku... aku... aku... (huaa huaa huaarrghhh... gagap di situ)

:: apa sudah jadi ::

Baru kejap tadi nak masuk laman sesawang Universiti Utara Malaysia. Tetiba jadi macam ni. Amsterdemmmm!!!

:: untuk kita semua ::

Siapakah orang yang sibuk? Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s

Siapakah orang yang manis senyumanya? Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil
berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang kaya? Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin? Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi? Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...

Siapakah orang yang paling cantik? Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya...

Siapakah orang yang mempunyai akal? Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Siapakah org yg KEDEKUT ? Orang yg kedekut ialah org yg makan taik idong sendiri :))

:: pelangi ::

Sinaranmu terlukis indah
Lingkungan warna-warni
Terbentuk di langit
Namun ditiup sang bayu
Tenang di langit biru

Ada kalanya kau menjelma
Apabila suria memancar
Keatas kabus dingin
Engkau menjelma
Pabila gerimis
Menghentikan taburan

Pelangi kau indah tak terkata
Tenang bila direnung
Oh oh pelangi pelangi
Pelangi, ku cuba tak berdaya

Sang suria memancar terang
Bayu bertiup segar
Kau terlukis di langit
Tersusun indah
Pabila gerimis
Menghentikan taburan


:: Pak Mad ::



:: super mini gath @Kg Baru ::

Ptg semalam lepas balik dari makan laksa Kak Pah tertinggal henpon dalam keta. Tengah2 housekeeping, rearrange bilik, mop lantai cari2 gak mana la henpon ni. Malam plak dah tak pegi mana2... kalau sape2 sms/call nasib la.



Pagi tadi nak kuar breakfast baru la tgk henpon. 2 sms je... Zu KK ngan sorg kawan. Lepas tu hello kawan2 yang terlintas dalam kepala je. Nak ajak dinner ngan Zu. Sib baik Mek & PL available. Dapat la entertain tetamu dari jauh. Sesaja nak test gigi baru Mek... aku oda satey 20 cucuk. OK... berbaloi lah Mek banje mahal2 utk gigi dia.



Sambil makan2 minum sempat juga bagi idea kat Mek - event manager kampung kita tu... pelancaran dan penyerahan pakaian rasmi kampung kita [alaaa... tshirt yang dah siap tu dan majlis berbuka puasa]. Lepas ni muka Mek kuar dalam sotkaba, megazine lagi la... tapi aku tak kecit ati pun. Apa ada hal!!!

Lepas makan dan sebelum bersurai, kami sempat petik gambo nih.
[jarang ada anak Melayu bergambar mcm ni]

:: Kak Pah kebun getah ::

Dah lama juga tak hapdet. Senjak dua menjak ni memang tak tau nak hapdet apa kat sini, minggu ni plak banyak habiskan masa ngan mak cik2 dari Langkawi. Hari ni depa dah balik, tapi depa plan nak bermalam di dusun Makam Di Raja... hajat di hati nak balik sama2... tapi hati di hati, mcm mana? kalau hati di kaki... memang dah ikut juga :))
Dalam sibuk2 yang macam2 tu, malam tadi pi tengok wayang cerita Jangan Pandang Belakang Congkak. Filem ni seram2 kelakar giler. Gelak sakan jugak la riuh rendah dalam panggung. Lisa Surihani pegang watak Mastika... anggun berkebaya ketat dan jahat. Sebelah aku ni sorang perempaun asyik terkujat je... loncat2, jerit2, tutup muka... aku gelak tgk aksi dia... semacam x-housemate bila tgk cerita seram.
Rembang tadi sempat jalan2 kat kawasan industri Bangi. Singgah makan laksa Kedah kat warung Kak Pah Kebun Getah. Seronok je makan laksa kat situ, makan bawah pokok getah. Walau hari panas, tapi sejuk dan nyaman. Laksa pun sedap! kuah laksa nampak ceroi je bila dah kacau2 barulah pekat. Kuah laksa Kak Pah ni, dia perangat dalam tempayan. Cendoi dia pun sempoi saja, tapi sedap juga! Pendek kata semua sedap lah. Aku bagi 4 bintang [* * * *] Mee rebus pun ada, bihun sup ada juga...




Hujung bulan ni nak tengok Transformers-revenge of the fallen. T-shirt pun dah beli dah... nak ambil mood lah katakan :D


:: main masak-masak ::

Selepas goreng
Sebelum goreng
Keropok cap ikan mas ni kawan opis bagi sempena percutian dia sekeluarga ke pantai timur. Terima kasih Zul Burn.
Sebelum ni tak penah amik tau pun mcm mana nak bakar dapur gas tu. Mudah jugak la. Bila dapur boleh nyala... barula blh cari kuali & minyak masak. Tengah panaskan minyak... poom poom meletup huhuhu mcm goreng pop corn.
Bila minyak dah cukup mengelegak... test hangus dulu. Kalau kata hangus la... memang tak wujud entry main masak2 malam ni :)) Lepas tu teruskan menggoreng... hasilnya seperti gambo di atas sekali. Sesedap rasa je, untuk menjamu napsu perut. By this time, keropok habis dah. Sos cili pun sedap.


:: my life, my adventure ::


Sekian lama tak hapdet blogspot, bukanlah sibuk mana pun. Just a matter nak manage kehidupan (lifestyle dan kerja). Kalau hapdet pun lagi2 pasal makan... isu basi kannn


Kerja: sebelom 20 Mac dulu ada tiga projek nak kena selesaikan. Satu dah selesai, tinggal lagi dua. Mungkin dalam dua minggu lagi selesai lagi satu projek. Projek yang satu lagi ni on going yang boleh berikan tekanan. Mana taknya, sistem ni mesti dalam keadaan sedia beroperasi 24 jam sehari dan tujuh hari seminggu. Monthly SLA 97%. Dengan keadaan sistem yang dimamah usia, agak susah nak capai SLA ni. Apa yang sedang diusahakan hanyalah kerja-kerja penambahbaikan sistem. System upgrading masih lagi kabur sebab kos sangat tinggi. Alhamdulillah, dalam tahun ni... setakat ni pencapaian masih lagi diatas SLA.


Sosial: kenuri Pn Nad baru2 ni pun tak terpergi. Kalau ada kelapangan bulan Julai saya akan pergi ke Johor. Bolehlah join Kak Zee, Mommi dan Beab ke majlis sisoal Pn Nad.


Komuniti: kali akhir dapat jemputankenuri doa selamat jiran seblok Seri Tanjung. Terima kasih bebanyak kat tuan rumah yang menjemput. Semua tu pun secara kebetulan sebab terpaksa lalu sebelah dapur masak kat bawah blok. Tapi tak dapat pergi juga sebab malam tu kena kerja.


Selain tu, dapat juga kenal dengan jiran2 baru masa sama2 sampai di pakir. Bila dah kenal, bila selisih boleh la angkat tangan mesra.


Sekali sekali keluar minum teh dengan jiran blok depan.


Keluarga: pertengahan April baru2 ni, sempat juga balik kampong sat. Macam biasa, kat rumah ada mak, bapa dan tok. Sunyi je tapi aman damai. Kena balik awal sehari sebab sistem ada masalah serius. Tak henti2 henpon berlagu.


Bulan tujuh nak balik kampung lagi makan buah-buahan di dusun.


Ini sajalah... ok terakhir SELAMAT HARI JADI AGATIS


:: RATU HATI ::


...jauh di mata
dekat di hati...

:: Jangan Jawap Salam ::

1. Salam yang diberi oleh Imam dalam setiap solat. Kalau jawab, rosak solat.

2. Salam yang diberi oleh non muslim.

3. Salam yang diberi ketika ditengah2 ucapan. Sepatutnya ucap salam sebelum memulakan ucapan.

4. Salam yang tidak ikhlas seperti, "Assalamualaikum... tak jawab dosa"

Sumber : Bicara Kifayah, Astro Oasis

:: time stands still ::

And everything else just fade away. We talk for hours about anything, everything and nothing. We lose track of time a lot these days.


:: pisang Jumaat ::



Tadi makan pisang sedekah kat surau, kebetulan sampai awal dapat la merasa pisang tu. Terubat dendam kesumat tengok pisang kat blog Azura. Tersengguk-sengguk kepala dengar khutbah Jumaat. Entah banyak mana mesej yang lost… hehehe


Lepas solat, terasa nak makan ayam dadah Sg Chuah. Ramainya umat manusia kat Restoran Pak Lang / Mak Lang. Memang begitu suasana restoran lepas solat Jumaat. Nasib aku agak baik, semua tak dirancang meja saudara aku ada kosong lagi. Pertemuan tak dirancang.

Sekarang ni dah kat opis. Masih panjang waktu kerja untuk dihabiskan sebab kol anam nanti ada hardware migration. Harap2 task ni sukses, kalau sukses jam Sembilan malam dah boleh balik.

Pagi esok ada checkpoint meeting lagi.

Cerita balik kampong pun lum sempat nak hapdet…

:: simple kan ::



JIKA TAK JUMPA APA YANG KAMU CARI DI SINI,
PLEASE LEAVE!

:: aku pulangggg dengan demammmm ::

Petang Jumaat lepas badan rasa lain je. Lepas solat Jumaat, terus balik umah tido. Bila terjaga tido pale ngan perot panas. Gelabah kuda kejap... cek ym tengok mem online tapi ada tanda no entry. Dengan tanpa niat apa, aku terjah dgn soklan tanpa intaro... mem reply sikit petua nak kurangkan panas pale ngan perut. Dah ok sikit, rasa kuat utk drive... terus pi Kelinik Syifa. Sib beik tak de orang sakit. Kebetulan plak dr yang selalu ada bila aku ke sana... senang nak nak mesra2. Dr bahasakan diri dia kakak, dia panggil aku adik... psiko tu. Ilang demam dan dan tu juga. Tapi suhu badan masih membara pada takat 39C. Dr kata... kalau budak kecit dah tumbang nih. Dr bagi mc dua hari... Jumaat ngan Sabtu. Aku memang ada project system cutover Jumaat sampai Ahad. Tak kan aku tak de plak dalam projek juta2 nih... mungkin nanti org kata aku cari excuse.

Semasa ambil ubat dgn dr... dia soh makan sup ayam. On the way balik tu, singgah Jelira Tomyam kat ngan umah, pekena sup ayam, telur dadar, nasi puteh... done!. Balik tu dgn niat kerana Allah, aku makan ubat2 yang perlu lah. Bump!!! layan tido bawah selimut MAS. Tak sedarkan diri. Dalam kol 10 malam aku terjaga dan siap2 cek suhu... bukan suhu lah, apa2 lah... tapi badan rasa dah ok. So nya siram2 badan sikit, dan siap2 nak pi opis sebab ada meeting kol 0015 malam. Checkpoint meeting #1 15 minit je pun. Tapi team leader semua wajib duduk dalam tu hehehe. 0030 dah boleh balik umah, sambung tido.

Semalam la paling mencabar rasa dan akal. Kol 1000 dah checkpoint meeting #2 pastu dah tak de pe2. Next checkpoint (#3) kol 1500 huhuhu... makan free yang sodap2 pun tak sedap. Tapi kena makan juga takut tumbang. Lepas meeting tu dah mula sibuk, tapi masa tu orang suruhan dah datang, aku balik kejap la layan bantal, tilam dan selimut. Bump!!! tak sedarkan diri kali ke 13. Lepas solat maghrib, pegi semula ke opis checkpoint meeting #4 kol 2000. Semua jalan dgn lancar. Tak de masalah langsung. Projek juta2 tak de masalah... miracle. System owner dah rasa tak sedap hati. kami2 je yang yakin pasti sebab dan bnyk series of internal & simulation test. Bump!!!

Lepas meeting aku pegi dinner ikan bakar yang sejuk, gulai lemak nangka, ayam grg rempah yang dah abis huhuhu... pun tak abis sebab rasa lain mcm kut. Demam kan... sambung lagi test & monitoring. Checkpoint meeting #5 kol 2200, pun tak de masalah. Kami jauh melangkau jadual kerja... hahaha so... mngt buat keputusan checkpoint meeting #6 dan 7 was call off. Kami boleh balik awal. Bump! Tak ingat la aku demam ke tak semalam...

Pagi tadi kol 1000 checkpoint meeting #8 just nak update system status sebab Kedah, Kelantan, Terengganu dan semua pejabat ibu negeri open to public. Bump! tak de masalah juga. Resource utilization pun low giler... mesin power beb! Sambung monitoring, tuning sikit2... pale pun dan mula denyut sana sini, arghhh nak kena stay sampai kol 1700 nih utk checkpoint meeting #10. Pale dan muka dah panas semula... gimana nih? Layan tak layan je la selagi mampu... sampai juga ke checkpoint meeting #9 kol 1430 Alhamdulillah, mngt berpuas hati dgn result. Next meeting pun call off. Yahoo.com boleh balik awal....

...tapi aku kena tgk problem lain plak. Stay lagi smpai kol 1800 sebab dh tok leh gi... mata dah berair, muka panas, pale denyut2...

Esok patutnya boleh mc... Allah Maha Mengetahui segalanya... ::nota:: mungkin banyak kesalahan ejaan, pale tak betui

:: kita minum dulu ::

a : air suam kurang gula

g : kopi o limau

n : teh o kurang susu

kawan aku penah oda susu o

Masa kawan oda susu o tu, bukan tukang amik oda je blur... lalu tanya, macam mana tu :-? aku pun blur peringkat dalaman juga (tanpa riaksi bahasa badan)

:: tereksiden ::


Salam semua kawan2... update jua blog ini. Hikmah eksiden awal pagi tadi... hari ni aku bangun agak awal dari biasa, memang awal... ada cukup masa utk selesaikan segala kewajipan dan keperluan biasa.

Bila semuanya segalanya siap awal, boleh la pergi kerja awal. Mungkin hari ni lupa nak niat pergi kerja kerana Allah, baru saja keluar dari rumah... keadaan tak mcm biasa. Jam yang agak teruk, tak pernah mcm tu pun. Dalam kesesakan mcm tu, masing2 nak ambil peluang yang diberikan oleh mereka yang baik hati. Termasuk lah aku, tapi silverferio tereksiden sikit.

sF masih cacat setelah digodek2 oleh tukang besi





Malas plak nak tulis...

: : yes!!!! : :


Macam biasa... Isnin aku bermula petang Ahad. Setiap petang Ahad, aku akan call staf yang kerja hari minggu untuk menyibuk tanya sistem. Kalau ok, aku minta depa update jelah from time to time.
Petang semalam, pegi Alamanda nak tengok Street Fighter. Sblm muve start, staf call... one server kaput! aahhh bencana!!!
Guide him what to do, contact vendors and update aku from time to time. Tapi aku tetap juga nak tgk muve...
Habis muve, aku balik truss rumah utk followup dan buat arrangement, update sapa2 lah yang berkaitan. DONE!
Hari ni barulah tengok betul2... sampai siap. Tq to my team and vendors.
Tapi sepanjang cuti sekolah ni... memang hari2 yang agak mencabar buat aku dan team... semangat harus kental.

: : Monas : :


8 March 2009, Lokasi : Jalan Taman Silang Monas, Jakarta Pusat.
Menumen ini mula dibina pada 17 Ogos 1961 dan siap pada tahun 1975. Pakar2 yang terlibat dalam fasa merancang senibina dan pembinaan adalah Ir. Rooseno, Ir. Sudarsono dan juga Ir. Soekarno.

Monumen Nasional (Monas) setinggi 137 meter merupakan mercutanda Jakarta. Tarikan yang terdapat di sini ialah pemandangan Kota Jakarta daripada Observation Deck, diorama yang terdapat di lantai dasar, teks2 Presiden Ir. Soekarno, segaram TNI dan peta Indonesia. Fasiliti lain yang terdapat di sini ialah perpustakaan dan ruang kantor. Biasanya demonstrasi besar-besaran juga turut dibuat di sini (biasa tengok kan di TV).

Ketika kerata dari Bandung menghampiri Stasiun Gambir, memang jelas kelihatan puncak Monas. Tibanya di Gambir, sempat bertanya pada supir taksi untuk masuk ke Merdeka Square. Agak mudah untuk ke situ. Setelah bergambar sekitar Medeka Square yang berlatarbelakang Monas dan bangunan2 di belakangnya, perjalanan diteruskan untuk mencari Hotel Wiltop. Environment & lokasi hotel agak kurang memuaskan huhuhu... rasanya Hotel Melawai di Blok M lebih bagus.

Kerana kesuntukan masa di Jakarta, tidak banyak tempat yang sempat dilawati. Malamnya makan di KL Village Kopitiam, Jalan Jaksa, Kebon Sirih. Selesai makan, sempat bersiar bersiar sekitar Jalan Sudirman, lewat Senayan , Blok M, Malaysia's Embassy dan ke utara sekitar Ancol.
Satu malam memang tidak cukup untuk jelajah Kota Jakarta.

Destinasi lain yang belum sampai termasuk Bogor dan Puncak...

: : saat terakhir : :

'Penghibur jalanan di Kota Bandung - mereka bukan mengemis, mereka mencari rezeki'

Pengalaman disebalik lagu ni. Masa makan nasi pece lele kat Dago Atas, Bandung ramai juga anak2 kecil di sana lewat di situ sambil main alat muzik dan nyanyi. Datang lagi dua anak kecil sekitar 7 atau 8 tahun nyanyi lagu Saat Terakhir nih... aduhhh... tak tertelan nasi dalam mulut, mata pun hampir merah tahan sebak di hati... tergamam seketika...




: : kota kembang : :

Tanggal empat Maret, 2009 hingga lapan Maret, 2009

Rumah Gede - Kantor Pemerintah Bandung


Mercu tanda Bandung

Muzium Geologi Bandung

ie te be (ITB) waduhh!! gawat neh :D

Stasiun

Warung Nasi Duduk - pecel lele enak sekali. Ayoooo

Angkutan - jimat dan pantas

more pix @ fb... silakan