Quotation of the Day

: : what if ... :-? : :

Apa apa pun yang mungkin melanda esok lusa... Allah Ta'ala sengaja menduga. Tapi apsal fikiran aku kacau. Kerja setan lah ni...

Semoga tidur malam aku lena.

: : entry balas dendam : :

bubur kacang & durian

laksa

yee mee sup

naan + ayam tandori

sup cendawan + garlic bread

nasi goreng portugis

nasi goreng + salmon

kacang pool

cucur udang + goreng pisang

mee goreng mamak


: : antara dua cinta : :

: : bawa bertenang : :

: : apa dah jadi :-? : :

Hari-hari cuti aku, hampir 1/4 daripadanya aku habiskan di pejabat. Terpaksa juga pergi utk 'rotan' vendor yang buat kerja. Kalau harap kat anak buah saja, depa akan ikut saja excuse vendor nih.

Macam mana aku nak pergi bercuti ke luar negara kalau macam ni lah selalu jadinya. Boss pula kata, tak kisah as long as aku boleh balik in 4 hours time. Nampaknya, aku kena promote someone to become my successsor. Kalau tak, macam ni lah aku sampai bila2.

Selain tu, tengah cuba juga cari persekitaran baru.

: : Ingin Mengenal Seseorang? Lihatlah Temannya : :

Saya merasakan selesa jika berkumpul dengan orang-orang yang saya anggap sebagai teman. Akan tetapi, setelah pengalaman sekian lama, ternyata kebanyakan dari mereka adalah pendengki terhadap nikmat yang diperoleh orang lain; musuh yang tak pernah menutupi kesalahan dan tak tahu hak-hak majlis; tak pernah memberikan harta kepada orang lain. Oleh karena itu, saya merenungkan dalam-dalam, ternyata Allah tidak begitu saja kurniakan ketentraman dalam hati seorang mukmin, karena hatinya cenderung bernoda.
Dengan demikian, wajib bagi manusia untuk berhati-hati memandang sesamanya, sebagai orang asing dan bukan sebagai teman. Anggaplah semuanya seakan sebagai “musuh”----bukan dalam pengertian sebenarnya. Janganlah anda membuka rahasia anda kepada salah seorang di antara mereka. Jangan pula mengemukakan apa pun kepada orang-orang yang tidak sanggup menderita, meskipun itu anak, saudara, atau teman sendiri.

Bergaullah dengan mereka secara lahiriah saja. Janganlah anda bergaul dengan orang-orang tak terdidik kecuali dalam keadaan sangat darurat dan dengan penuh berhati-hati. Menjauhlah dari mereka dan kembalilah menghadap Allah dengan penuh tawakkal kepada-Nya, kerana hanya Dialah yang mendatangkan kebaikan dan menjauhkan keburukan. Jadikanlah Dia teman duduk anda, teman akrab anda, serta tempat curahan tawakkal dan pengaduan anda. Jika pengaduan anda melemah, mohonlah pertolongan kepada-Nya dan jika keyakinan anda berkurang, mintalah kekuatan dari-Nya.

pusat sumber

: : Eric Johnson - Ah Via Musicom / Cliffs of Dover : :

: : sampai bila :-? : :

Masa drive balik tadi dari Bukit Jelutong, terlintas dalam kotak minda sampai bila nak buat kerja macam ni :-?

Tiap2 hari pun sistem tua tu buat hal. Nape masih nak maintain kalau kos nak maintain dah burst up. Upgrade atau cari sistem baru yang lebih baik. Boleh je jimat bajet nak maintain...

Susah juga nak operate bisnes skrg nih...

Nak cari kerja baru plak lah. Kawan2 tolong doakan yer... :D

: : siapa faizal tahir? : :

Dari pagi bawa ke malam, hot fm hot kan isu Faizal Tahir 'SUPERMAN' nak bersara. Faizal dah buat announcement... dia nak berehat seketika, nak tumpukan perhatian kepada keluarga sebab wife dia nak give birth tak lama lagi. Tapi hot fm masih lagi hot ngan isu nih. BOSAN sudahhh!!! Siapa Faizal Tahir? Kalo nak tau dia lah SUPERMAN.

BN kalah kat Kuala Terengganu pun tak se'hot' nih :)) adoiii... ini je ke radio paling hot leh produce utk pendengarnya :-?

: : i got power : :

"MOVEMENT PRODUCE ENERGY"

Semalam memang dah demam pun. Malam semalam agak goyah di situuu. Tapi masih boleh bertahan hingga 3 pagi. Makna kata, sepatutnya hari ni aku boleh ambil replacement leave.

Malam tadi, sampai je umah aku telan panadol 2 ketui. Zastttt tarik selimut zzzZZzZZzZzz. Kol 11 pagi tadi terjaga sebab ada phone call. Call for meeting. Bila aku cek henpon, dari awal pagi lagi dh banyak miss call. Rupanya urgent meeting untuk aktiviti malam ni.

Habis je meeting, lunch kat food court Precint 8. Suke environment situ... makan bawah canopy besar, open air, banyak food stations. Sayur2 depa masak tadi sedap plak!!! :D

Petang tadi, kena pegi Bkt Jelutong lagi utk disaster recovery test. Takut gak ngan worm yang mengganas skrg nih... ekceli ada problem during recovery procedure tadi... human mistake. So nya kami tak boleh nak proceed. 3 jam bincang nak jari jawapan utk cover line human mistake nih. Susah juga... bosses & ceo pun duduk semeja cari idea/reason. In the end, we came out with a reson. The solid one!

Susahkan nak cover human mistake :-?

Back to 'movement produce energy'... memang aku demam hari ni. Menggigil je badan bangun pagi tadi. Tapi gagah juga buat aktiviti harian. Makin banyak movement aku buat, rasa makin kuat... ilang ingatan about demam. Skrg ni, dah sampai kat umah... demam makin terasa. Hakikatnya, aku masih demam lah tadi tu... tak pe lah... selera makan pun tak terusik, masih boleh kerja...

Esok kalau masih kuat kederat, aku kerja lagi...

: : track day : :


Sepang International Circuit; 18 Januari 2009; 2 petang



: : usaha, doa & berserah : :

Firman Allah:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم: : Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
1. أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?,
2. وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَ Dan Kami telah menghilangkan dari padamu bebanmu,
3. الَّذِي أَنْقَضَ ظَهْرَكَ yang memberati tanggunganmu?
4. وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu.
5. فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا Karena sesungguhnya disamping kesukaran/kesulitan itu ada kemudahan,
6. إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا sesungguhnya sesudah kesukaran/kesulitan itu ada kemudahan.
7. فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain,
8. وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.

Setiap sesuatu kesusahan, pasti ada peluang dan pintu kemudahan yang lain. Insya Allah.
Yang penting kita harus bertawakkal... iaitu USAHA SEHABIS BAIK DAN REDHA DENGAN APA PUN KEPUTUSAN YANG TIBA. Malah, kadang-kadang pertolongan dan rezeki Allah itu datang dari punca dan sumber yang tidak disangka-sangka. Yang penting kita bersabar...


Source : email seorang sahabat

: : kisah yati petir : :


Kisah ni dikisahkan semula oleh officemates masa kita orang lunch kat Mecd... bukan McD yer :D

Di jabatan it firm 'z' ni ada sorang pekerja nama Yati. Disebabkan suara dia boleh capai 'db' yang agak tinggi, kawan2 dia panggil dia Yati Petir.

Satu hari masa Yati Petir buat kerja sambil beborak dgn kawan-kawan... tetiba

Yati : "PETIR"
Kawan Yati : kaulah petir!

PETIR yang Yati maksudkan ni signage flash atau kilat yang pop up kat taskbar workstation dia bila system disconnected.

...malas plak nak taip cerita seterusnya.

: : 13th chance : :

...i don do marking
& i don do labeling...
the oppurtunities are open, u grab & proof
...and i'll evaluate fr time to time.
good luck!

: : in my dream : :

...a girl like you is impossible to find



The best thing about tonight's that we're not fighting
It could it be that we have been this way before?
I know you don't think that I am trying
I know you're wearing thin down to the core

But hold your breath
Because tonight will be the night
That I will fall for you over again
Don't make me change my mind

Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
You're impossible to find

This is not what I intended
I always swore to you I'd never fall apart
You always thought that I was stronger
I may have failed, but I have loved you from the start

Ohh, but hold your breath
Because tonight will be the night
That I will fall for you over again
Don't make me change my mind

Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
It's impossible

So breathe in so deep
Breathe me in, I'm yours to keep
And hold on to your words 'cause talk is cheap
And remember me tonight when you're asleep

Because tonight will be the night
That I will fall for you over again
Don't make me change my mind

Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find

Tonight will be the night
That I will fall for you over again
Don't make me change my mind

Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
You're impossible to find

: : job misery : :

Three underlaying factors will make a job miserable, and they can apply to virtually all job regardless of the nature of the work being done. The three signs are at first glance obvious and seemingly easy to resolve. And yet they remain largely un addressed in most organizations.

ANONYMITY
People cannot be fulfilled in their work if they are not known. All human beings need to be understood and appreciated for their unique qualities by someone in a position of authority. As much as this may sound like an aphorism from Mr. Roger's Neighborhood, it is undeniably true. People who see themselves as invisible, generic, or anonymous cannot love their jobs, no matter what they are doing.

IRRELEVANCE
Everyone needs to know that their job matters, to someone. Anyone. Without seeing a connection between the work and the satisfaction of another person or group of people, an employee simply will not find lasting fulfillment. Even the most cynical employees need to know that their work matters to someone, even if it's just the boss.

IMMEASUREMENT
Employees need to be able to guage their progress and level of contribution for themselves. They cannot be fulfilled in their work if their success depends on the opinions or whims of another person, no matter how benevolent that person may be. Without a tangible means for assessing success or failure, motivation eventually deteriorates as people see themselves as unable to control their own fate.

Simple? Obvious???

Source : the three signs of a miserable job


: : burn, baby burn! : :

HIGH BURN ACTIVITIES CALS BURNED IN 30 MIN.
aerobics: low impact 170
aerobics: high impact 238
elliptical trainer: general 213
calisthenics:

vigorous, jumping jacks, push-ups, sit-ups, pullups 272
weight lifting: light/moderate 108
weight lifting: vigorous 207
running: 6.7 mph (9 min/mile) 374
walk: 4 mph (15 min/mi) 170
stretching: mild, hatha yoga 85
ice skating: moderate intensity 238
sledding, toboggan, bobsled 238
skiing/snowboarding: downhill, moderate effort 204
operating a snow blower: walking 153
shoveling snow: by hand 238
vacuuming 119
cleaning house: general, light 87
decorating Christmas tree 85
food shopping: with cart 78
christmas shopping 78
playing w/kids: moderate effort 153
baking and food preparation 136
Unloading car 102

LOW BURN ACTIVITIES CALS BURNED IN 30 MIN.
reading: sitting 44
standing in line: light, holding items 68
sitting, watching TV 34
writing Christmas cards 61
wrapping gifts 51
socializing, standing 61
playing cards 51



Source: http://www.caloriesperhour.com

: : 2009 has come : :

Gotta be somebody by Nickleback



This time, I wonder what it feels like
To find the one in this life, the one we all dream of
But dreams just aren't enough
So I'll be waiting for the real thing, I'll know it by the feeling
The moment when we're meeting, will play out like a scene
Straight off the silver screen
So I'll be holding my own breath, right up 'til the end
Until that moment when, I find the one that I'll spend forever with

Cause nobody wants to be the last one there
Cause everyone wants to feel like someone cares
Someone to love with my life in their hands
There's Gotta Be Somebody for me like that
Cause nobody wants to do it all on their own
And everyone wants to know they're not alone
There's somebody else that feels the same somewhere
There's gotta be somebody for me out there

Tonight, out on the street, out in the moonlight
And dammit this feels too right, it's just like deja vu
Me standing here with you
So I'll be holding my own breath, could this be the end
Is it that moment when, I find the one that I'll spend forever with

Cause nobody wants to be the last one there
Cause everyone wants to feel like someone cares
Someone to love with my life in their hands
There's gotta be somebody for me like that
Cause nobody wants to do it all on their own
And everyone wants to know they're not alone
There's somebody else that feels the same somewhere
There's gotta be somebody for me out there

You can't give up, looking for a diamond in the rough
You never know,when it shows up, make sure you're holding on
Cause it could be the one, the one you're waiting on
Cause nobody wants to be the last one there
And everyone wants to feel like someone cares
Someone to love with my life in their hands
There's gotta be somebody for me, oh

Nobody wants to do it all on their own
And everyone wants to know the night alone
There's somebody else that feels the same somewhere
There's gotta be somebody for me out there
Nobody wants to be the last one there
Cause everyone wants to feel like someone cares
There's somebody else that feels the same somewhere
There's gotta be somebody for me out there

: : 2 0 0 9 : :


sehina

semalu