Quotation of the Day

: : alaaaa kassim : :

: : pagi hari minggu : :

Kol sembilan pagi, aku masih tidur berselimut. Henpon tepi bantal ringing, alaaa boss call plak. Sure sistem aku problem nih. Tapi malam nak angkat. Pass tu terima sms dari boss, filenet problem. Aku pun bangun buat phone call ke comman center, minta update daripada operator. Depa dah cuba prosidur biasa, tapi masih problem jua... Then aku call vendor untuk dapatkan technical support.

Aku update bosses dan siap2 lah nak ke JPN. Opis aku 2nd floor kosong je. Biasanya kalau weekend, semua buat kerja dari Command Center 4th floor.


Workstation aku pun kemas je ;) sebab semuanya aku simpan dalam laptop nih. Seminngu sekali aku akan buat housekeeping dan backup ke external hard disk. This is to make sure... walaupun laptop aku kaput, aku masih boleh dapatkan resources untuk aku buat kerja.

small time boss :D



Mana la vendor nih... lambat!!!! lepas ni aku nak pegi mega shopping kat KL plak. 28 Nov claim masuk liew.... GUESS wat sale kat Park Royal Hotel yeehaaaaaa :)) MEGA SALE pun dah mula...

: : hak milik tuhan : :



Tiap-tiap Makhluk Ada Haknya : : Alif Mokhter : :

Cuba perhatikan sebuah cerita
Seekor beruk pemanjat kelapa
Makannya cukup dipelihara sempurna
Petang petang aku bermain dengannya

Dia akulah selalu perolok-olok
Pada makanannya yang tak pernah berlauk
Lada bertumbuk sengaja ku tukok (tokok)
Agaknya pedas taklah lama kat tembolok

Dicebirnya aku kononnya marah
Aku tak pula mengambil kisah
Besok lagi lauk ku tambah
Datukku tahu menyebabkan aku dibelasah

Taklah kat itu saja ceritanya
Satu kali beruk itu terlepas dari tambangannya
Akan hal aku tak sedar perkaranya
Balik kat rumah aku bak biasa saja

Demi terbuka aja pintu rumah
Sang beruk lebih dulu menjengah
Aku diterkamnya dan bergulung ke tanah
Kaki tangan ku berdarah-darah kena kunyah

Sebulan aku merengkok kat hospital
Kat beruk aku katakan sial
Salah aku tidak aku jadikan soal
Dendam beruk tetap selamanya kental

Ini adalah dua makhluk Tuhan
Bersama-sama di dunia dihidupkan
Kat beruk akal Tuhan tiadakan
Manusia tegal akal meningkat kemajuan

Kenapa manusia lupa diri
Beruk dipasung diperhamba digari
Dendamnya berbalas masih disalahi
Ini satu kisah mestilah diperhati

Aku sengaja rakamkan kisahnya
Walau dah lama kat aku terjadinya
Agar sedia disedari pembaca
Sesama makhluk usahlah ianya menganiaya

Binatang manusia air dan kayu
Milik Tuhanlah semua itu
Keperluan masing-masing ada di situ
Insan yang berakal kenapa tak tahu

Oh Tuhan ampunilah daku
Kerana binatang ku perolok-olokkan dulu
Kalau kekal sejak itu dosa ku
Rugilah aku di sepanjang waktu

Oh Tuhan Yang Pengasih Penyayang
Pada mu ku perhambakan diri malam dan siang
Selagi hidup hingga ajal menjelang
Taatkan suruhan Mu takkan ku bangkang

Aku takutkan siksa dari mu
Di alam dunia yang penuh pujuk rayu
Di alam barzakh hingga ke alam kita bertemu
Siksa yang ditakuti itu jauhi

: : sketsa chenta : :

Baru ni beli CD May... suara Mus ni menten je. ROCK!!!!

: : main pistol pistolan : :

This is my conceptual design. I need 2 to 4 hours to prove that my design is practicable.

Ahad lepas aku terima email dari client. Dia tembak ramai org, including me. Tak kisah lah, depa bayar quite mahal juga. Tapi... dalam meeting dah setuju dengan implementation plan. Disebabkan client tak boleh nak ikut plan, depa tembak semua.

Kamu nak nama kamu gah, kamu tembak sana sini. Kamu mengelabah apa hal.... Awasi langkah kamu supaya tak pincang. Kalau kamu nak nama, jom kita kerjasama. Kita ikut documented plan yang kita sama2 persetujui. Lets start, kalau aku gagal kamu tembaklah...



: : jendela 1716 : :

Bilik 1716 Holiday Villa, Subang
pagi oren


Masuk je bilik ni rasa macam ada penghuni lain. Tapi tak nampak. 2 katil buat aku saspen sket. Bila tido aku akan membelakangkan katil satu lagi. Tapi malam pertama aku mamai seperti ditindih sesuatu, mungkin penghuni yang aku rasa masa mula masuk bilik. Dia tido katil satu lagi. Mungkin masa tu dia nak terkucil sesangat dan dia langkah katil aku lalu terjatuh atas aku semasa berlari nak masuk bilik air. Malam kedua tiada apa apa kejadian...

: : pekan kajang : :


: : jemput makan : :

Nasi minyak + baked salmon + grill kaki kambing @Shangrila KL

Mee goreng mamak @Impian Maju

Kacang pool @Kopitiam Kawan

Cucur udang, goreng pisang @Cafe JPN



: : hello kawan : :


Baru je sampai rumah, malam tadi ada event (pesta dangdut) kat Teluk Kemang PD. Pesta habis kol 2 pagi, terus kemas equipments dan borak2 ngan ceweks Indonesia & budak2 Melayu mabuk togok air kencing setan laknat. Kesian betui tengok nasib depa2 nih kerja ngan boss India. Alhamdulillah... majikan2 aku sekarang dan sebelum2 ni Melayu yang tau hukam hakam & halal haram.

Hari ni hari minggu, kat Litar Sepang ada perlumbaan A1GP. Kalau boleh bangun awal, nak la pegi sebab ada complimentary tickets dok kat grandstand. Saya mau titun lah... Selamat berhari minggu untuk semua :D


: : cuba - Faizal Tahir : :

Check this out.
This is a REAL neurological test. Sit comfortably and be calm.


1- Find the C below. Do not use any cursor help.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

2- If y ou already found the C, now find the 6 below.
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999699999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999

3- Now find the N below. It's a little more difficult..
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM

This is NOT a joke.
If you were able to pass these 3 tests, you can cancel your annual visit to your neurologist.
Your brain is great and you're far from having Al zheimer Disease. Congratulations!

: : aduii kena lagi : :

: : Undeng-undeng nya : :

1. Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now.
2. Don't change your clothes, don't fix your hair... just take a picture.
3. Post that picture with NO editing.
4. Post these instructions with your picture.
5. Tag zero people to do this.


Kali ni nak langsaikan utang mr beab, fuzzlle. Pic nih sekali shot je... apa nak jadi pun jadilah. Nasib aku agak baik sebab berbaju...

Nak tag Kajol jer...


: : kawan : :



Petang tadi kawan lama call, kawan kenal masa kerja kat NIOSH dulu. Sedar tak sedar dah lapan tahun kami kenal. Kami mula rapat bila sama-sama build up NIOSH Bintulu. Daripada survey lokasi hingga siap pejabat tu. Pengalaman paling bermakna sepanjang aku di NIOSH. Projek-projek seterusnya Johor, Terengganu, Kuching dan akhir sekali Kota Kinabalu pada Januari 2007. Tapi kami berlainan jabatan, dia pengurusan projek dan aku IT. Kami mudah bekerja bersama-sama. Tapi dalam kerja tak de more or less, tak puas hati berperang mulut juga. Tapi hanya dalam kerja, luar waktu kerja kami lupakan pasal kerja. Kawan-kawan lain naik hairan macam mana aku boleh ngan after office hour. Mungkin sebab tu... kami saling berhubung, minum kopi dan kongsi cerita kehidupan...

Sepanjang kami kerja di bawah satu bumbung, kerap juga dia ajak aku bersama dalam pengurusan projek. Cuma aku tak berminat kerja dengan dia sebab dia jenis baran sket. Kadang-kadang kesian je tengok staf dia. Better not lah. Setiap kali kami jumpa minum kopi dia masih lagi offer aku kerja. Cuma sekarang ni aku saja kata, kalau post MANAGER aku nak!!! kendian sama-sama gelak.

Setelah sekian lama tak jumpa, petang esok kami rancang nak jumpa dan minum kopi macam dulu-dulu sambil bercerita tentang kehidupan masing-masing.

: : say yeahhh : :

Say 'yes' to life
- and see how life suddenly starts working for you rather than against you.


say yeahhhh :))

: : makan time : :

Ni lah menu makan tengah hari lepas acara akad nikah adik. Selera kampung tu... entah kenapa hidang kami ada dia pinggan ulam2 rebus lawan ngan sambal belacan. Apa nak dikata. Kalau lah nasi nya ok hari tu... tambah sakan la aku. Gulai lemak terung ikan masin pun layan juga. Cuma ayam masak merah je terpinggir sket.

Tapi hari tu, semua orang pun macam dah tau aku tak balik masa majlis kat Langkawi nanti. Susah aku nak jawab. Raya haji kena balik juga sebab tok suruh balik. Hmmm... bertuah sungguh cucu dia nih.






: : istana kellie : :

Dalam perjalanan ke Penang 15 Nov. lepas aku sempat melencong ke Batu Gajah just because nak pukul gambo Istana Kellie. Dah banyak kali nak singgah, cuma masa dan keadaan je tak ngam.

Penang Bridge skrg ni under construction. UEM dok tambah lagi satu lane motor kiri kana jambatan.

Sampai je Sg Ara Penang anak2 buah masih lom bangun... aku yang kejutkan dia org. Ain ni susah nak ngan ngan org yang dia jarang jumpa. Danish & Akmal ok je.

: : Azmil & Hasni : :

Selamat Pengantin Baru

Azmil Ahmad (adik bongsu)
&
Siti Hasni Jaafar


Mereka selamat dinikahkan pada 16 November 2008. Majlis di Langkawi pada 20 Disember 2008. Semua penduduk Kg Seri 360 dijemput yer...

Happy Belated Birthday juga buat Azmil... He was born on 15 November 23 tahun lalu. Selamat berbahagia selamanya.



: : detag job : :


RULE #1 People who have been tagged must write their answers on their blogs and replace any 1 questions that they dislike with a new question formulated by themselves

RULE #2 Tag 5 people to do this quiz and those who are tagged cannot refuse. These people must state who they were tagged by and cannot tag the person whom they were tagged by and continue this game by sending it to other people.

1. If your lover betrayed you, what will your reaction be?
its playtime

2. If you can have a dream to come true, what would it be?
heaven on earth

3. Whose butt would you like to kick?
hmmmm.... still tracking

4. What would you do with a billion dollars?
anythings... tanpa halangan :))

5. Will you fall in love with your bestfriend?
kalau perempaun... possible

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?
love myself dulu la

7. Are you gorgoues?
wat say u

8. If the person you secretly like is already attached, what would you do?
remain secret

9. What do you pray each day for your loved one?
*wink *wink

10. What takes you down the fastest?
crossed/withdraw/quit

11. How would you see yourself in ten years time?
highly tied to no. 4...

12. What do you really want at the moment of responding to this tag?
habiskan goreng pisang :))

13. What kind of person do you think the person who tagged you is?
its all about sharing

14. Would you rather be single and rich or married but poor?
happy sokmo... semua tu pun anugerah

15. What’s the first thing you do when you wake up?
komor ngan air masak, telan air tu :))

16. What’s the character must have in your partner?
anggun

17. If you fall in love with two people simultaneously, who would you pick?
yea... fight for me

18. Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?
sure... for a better tomorrow

19. Do you prefer being single or having a relationship?
ok je... i want my freedom

20. Would you leave your family behind just to chase your dreams?
my family will keep me alive


ha ha ha... im done! nak pi tgk muve 'wayang' & 'Quaratine' la la la

opssss nak TAG
beckhem, tom cruise, mawi, bamin...bamin, farihah, beab,

: : walau habis terang : :




Ku terbiasa tersenyum tenang
Walau aaaa.. hatiku menangis
Kaulah cerita tertulis dengan pasti
Selamanya dalam pikiranku
Lupakan semua tinggalkan ini
Ku 'kan tenang dan kau 'kan pergi
Berjalanlah walau habis terang
Ambil cahaya cinta kuterangi jalanmu
Di antara beribu lainnya
Kau tetap
Kau tetap
Kau tetap benderang

: : i dream of evisu : :




kat bundle Chow Kit pun paling murah aku tgk rm400++
mampu tengok saja la...

Spazzo; harga kat Jepun berapa henget nih???


Today the little Osaka trademark has become famous all over the world, with 400 shops besides more than 50 in Japan. Today, Evisu continues to expand with its newest additions including ‘Evisu Shoos’, ‘Evisu European Edition’ and ‘Kizzu’.

: : bayar hutang : :


Langsai sudah hutang tag Dory. Aduhhhh... nape la aku pakai t-shirt oren malam nih :-?

nunite!!!

: : rising above thought : :

Your mind is an instrument, a tool. It is there to be used for a specific task, and when the task is completed, you lay it down. Most people's thinking is not on repeatitive and useless, but because of its dysfunctional and often negative nature, much of it is also harmful. It causes a serious leakage of vital energy.

Thinking is actually an addiction. You no longer feel that you have the choice to stop. It seems stronger than you. It also gives you a false sense of pleasure, pleasure that invariably turns into pain.

Enlightenment means rising above thought, not falling back to a level below thought, the level of an animal or a plant. In the enlightened state, you still use your thinking mind when needed, but in much more focused and effective way than before. You use it mostly for practical purposes, but you are free of the involuntary internal dialogue, and there is inner stillness. When you do use your mind, and particularly when a creative solution is needed, you oscillate every few minutes or so between thought and stillness, between mind and no-mind. No-mind is consciousness without thought. Only in that way does thought have any real power. Thought alone, when it is no longer connected with the much vaster realm of consciousness, quickly becomes barren, insane, destructive.

~Eckhart Tolle

: : tukang masak : :

Hari ni terasa nak bercuti. Jadinya, awal pagi tadi aku siap2 sms boss. Boss pun tak reply pe2 aku boleh cuti dengan senang hati. Phone call dari opis pun ada juga lah... tapi pe2 pun tunggu esok. Janji sistem x de problem.

Pagi tadi aku baring depan tv surfing astro. Tetipa kat kaca tv aku nampak kawan sekampung aku tengah masak, sebelah dia plak Anita Sarawak. Eh... dia masuk program 'Dekorasa Bersama Anita Sarawak'. Tadi dia masak 'Daging Wahyu Anggsa Panggang'
Kat kampung dulu dia kerja cuci pinggan kat kedai makan abang angkat dia. Lepas tu dengar cerita dia mai kerja KL. Kali akhir aku jumpa dia tahun 2006 kat Sunway Resort & Spa. Dia tukang masak kat situ.

Kalai ikut cerita dia dalam tv tadi, la ni JW Marriot KL. Hebat kawan aku sorang nih... dari tukang cuci pinggan kedai makan jadi tukang masak hotel lima bintang. Rezeki orang kan...
Dalam kepala kau... kalau dia dah bosan tukang masak hotel leh jv buka kedai makan kat Langkawi. Atau aku bayaq gaji dia jadi tukang masak...




: : being now : :


Hari ni aku terfikir untuk beli buku tentang problem solving. So, aku menghala ke Alamanda sebab situ ada MPH. Sebelum masuk MPH aku ke GSC kat bawah tu... sesaja nak tgk show apa pada masa tu. Hah... 007 bump!!! Boleh layan muve dulu lah...

After muve baru pegi MPH. Mcm mana boleh tak jumpa buku problem solving... atau memang tak de? Masa belek buku2 kat shelfs motivational&inspirational aku spot buku nih 'The Power of Now'. Masa pergi team bonding kat PD baru2 ni Mr Perthpal suggest baca buku nih. Malam nih leh mula baca...

Kalau sesape jumpa buku problem solving helo2 ai yer...



: : beautiful day : :



Pagi tadi aku habiskan masa 3 jam semata2 temankan hsemate nak cari tempat ni. Verbal info yang dia dapat, katanya kat Uptown. Tapi alamatnya kat Ara Damansara. Dua Balai Polis kami tanya. Balai ke dua siap lukis peta bagi... Sakit motot duduk lama dalam keta. Kusi neo keras la...

menyusuri Federal Highway
&
mengabadikan menara rebung

...end up di Community Gym, Precint 16, Putrajaya.

: : bukan aku tak pernah makan hati : :


kalau nak tunjuk statistik tak la kerap mana. tapi pernah la juga. dah lama2 aku simpan saja dalam esbok... sejuk, beku, membatu.


bukan senang aku nak berkawan. sekali aku berkawan aku kawan sampai bila2. aku bukan amik kisah sgt dengan apa kawan2 dah buat kat aku. bagi aku, semua tu aku lebih kenal kawan2 aku, aku boleh kawal diri aku sendiri.


aku pun bukan tak pernah buat silap dengan kawan2 aku. kawan2 aku pun bukan tak penah buat aku makan hati. aku makan la juga, hampas tu aku berak keluar habis. aku ni tak pandai nak buang kawan2. mati aku... maka berpisahlah kita. sapa pun kawan aku, apa pun kawan aku... aku cuba hormat kawan2 aku nih.


aku bukan jenis suka dihargai, dipuja puji, diingati. apa yang aku buat hanya sekadar tanggungjawab pada kawan2 selagi aku idup. apa yang mampu... aku tolong. tapi kalau aku tak mampu, apa pun ganjarannya aku tak buat (tapi kalau hadiah juta2 lemon, sblm org offer... aku offer dulu). kalau korang tenung tepat ke mata hitam aku, blh nampak pound sterling. tapi aku lebih suka usaha sendiri, minta belas simpati tidak lebih sekali.


aku dah malas nak taip...




: : nak kata : :

masuk kandang kambing... mengembek
masuk kandang rimau... hhmmm dah cukup kuat ke???

[ p a s i r ]


pasir lahhh

mana penyapu :-?


: : semalam hari iniku : :



semalam aku nekad bersamamu
setia tanpa merasa curiga
ranjau dan onak berduri
menjadi kalimah saksi

akhirnya terbalas niat suciku
bahagia menundang erti abadi
namun ada yang tertinggal
hangat menjadi ingatan

perit jerih yang membakar diriku
susah dan payah bertandang bertalu
untuk memilikimu suatu pengorbanan
pada apa yang aku termampu

kupasrah ini anugerah ilahi
menguji ketabahan lara jiwa
tak putus kuberdoa demi masa depanmu
tak mungkin aku akan berpaling

disini kupetik kerdipan harapan
kini jadi api sinaran mentari
semoga cahyanya menjadi naungan
seribu tahun lagi

kini jadi api sinaran mentari

: : perantau di perantau : :

Lokasi : Perantau Sungai Ramal
ciken chop perantau rm9.50teh wooo rm1

i am done for today
:p





: : Coping Skills Test : :


Life is stressful! How do you react to the stressors of fast-paced living? Do you have the resilience to withstand life's trials and tribulations? Are you a survivor? Find out with the Coping Skills Inventory.

Everybody is exposed to stressful situations, both positive and negative. Stress is an integral element in the lives of all creatures, and it plays an important role in survival. Nevertheless, stress can have negative effects on our physical and emotional health. Interestingly, what matters is not the number of stressful situations that we are exposed to, nor the amount of stress that we have to withstand. More important is our perception and subjective interpretation of the stressor, and how we react to it.

People use a variety of techniques to deal with stress in their lives. Some of these techniques are helpful; others are definitely not. Most of us utilize different techniques for different problems, and the strategies we use can depend on our ages and the resources we have available to us, among other factors. Your range of coping skills will help determine how well you deal with the different stresses in your life.