Quotation of the Day

: : destinasi akhir : :

27 Disember 2008 : Bandar Baru Bangi - Tanjung Piai.
Rest kejap kat Shell Station Alor Gajah Melaka.

Tanjung Piai National Park

Last Point : Tanjung Piai, adalah titik paling hujung Pantai Barat Semenanjung Malaysia. I was there at 6.15 pm, 27 Disember 2008. I have made such a great journey. Perjalanan ni tak plan pun, so that tak dapat bermalam di sana. Semua hotel kat pekan Pontian Kechil, Batu Pahat dan Muar full house. I drove back to BBB that nite. Haf way ngantuk sgt dan berenti tido kat Hentian Senawang. Masa tu jam 2 pagi. Sedar2 je pagi dah terang benderang kol 8 pagi.

"Jauh berjalan, luas pandangan" & I saw a lot of peoples, the life, ... perjalanan seterusnya ke Indonesia pada March 2009.

: : owhhh menantu : :

Pak Kasim seorang yg tamak harta.. dia menawarkan anak dara sunti nya yg cun melecun kepada golongan yg kaya raya sahaja.. Suatu hari datang la Seman, seorang usahawan muda ingin melamar anak Pak Kasim. Beliau cukup sifat tanpa cacat cela tetapi beliau malas solat. Setelah 3 hari berkahwin.. Seman masih duk kat umah mentuanya. Setelah azan Maghrib berkumandang.. Pak Kasim mengajak Seman utk solat Maghrib berjamaah. Seman gelabah.. sebelum ini dia tak pernah solat. Lalu Seman masuk ke bilik untuk menemui isterinya. "yang.. camner ni.. abg tak penah solat ni" "Takpe bang.. abg ikut je ape yg ayah buat" isterinya berbisik perlahan.. Seman pun keluar untuk solat bersama Pak Kasim. Setelah Pak kasim takbir.. Seman ikut takbir... lalu Pak Kasim membaca surah al fatihah.. bismillahirrahmanirrahim... "Seman pun turut membaca bismillah dengan lantang... "bismillahirrahmanirrahim... ""Iisyh! pelik menantu aku ni. Mazhab mana yg dia ikut? Setahu aku imam je yg baca kuat.. getus hati Pak Kasim.. Pak Kasim buat selamba. Dia terus membaca surah al-fatihah. Seman pun turut membaca surah al-fatihah dgn kuat seolah-olah seorang budak yg barunak belajar mengaji. Pak Kasim pelik.. lalu dia terus berpaling kebelakang untuk melihat Seman. Seman turut berpaling ke belakang kerana mengikut gerak langkah Pak Kasim. "Ish! Gila ke menantu aku ni??" Pak Kasim berjalan ke depan untuk menjauhkan diri dari Seman. Seman turut berjalan ke depan mengikut langkah Pak Kasim. Pak Kasim terus melarikan diri melalui pintu depan dan terus menuju ke sawah di tepi rumahnya. Seman terus berlari mengejar Pak Kasim sampai ke tepi sawah. Tiba-tiba Pak Kasim tergelincir lalu jatuh ke dalam sawah padi. Seman pun turut menjatuhkan badannya ke dalam sawah seolah-olah tergelincir. Pak Kasim pun terus bertanya kepada Seman. "Seman... apesal yang ko ikut aku sampai ke sawah ni?" "Ayah.. susah ye nak solat maghrib ni. Baru saya tau. Sampai kena berlari.."

: : kes tipu : :

Nak dijadikan cerita, pada zaman dahulu, adalah seorang orang asli yangtinggal dihulu sungai di sebuah kampung. Nak dijadikan kisah, tinggallahseorang polis berjiran dengannya. Pada petang yang hening itu,berjalanlah orang asli tersebut kekedai untuk membeli kelambu kerana rumahnya adalah sarang nyamuk. Sekembalinya dari kedai, dipasangnyalah kelambu itu pada katilnya bagi melindunginya daripada nyamuk.

Pada malam itu, datanglah polis tersebut ke rumah orang asli itu untuk berborak-borak. Dicari-carinya orang asli itu tetapi tidak berjumpa. Akhirnya keluarlah orang asli tersebut dari bawah katil. Terkejut si polis kerana orang asli tido kat bawah katil sedangkan dikatilnya ada kelambu.

bertanyalah si polis:
Polis: awatnya tidoq bawah katil?
Orang asli: saja... .nak tipu nyamuk.

: : misery at work : :

Whether you're an executive looking to establish a cultural cometitive, a manager trying to engage and motivate your people, or an employee searching for fulfillment in your work.

Baru beli semalam, dah nak habis baca. Best buku nih.

: : kasihnya ibu : :


Kat kampung baru ni batuk getting worst, nak cakap ngan orang pun susah. Macam campur aduk je cakap ngan batuk. Dalam sibuk2 tu, tak tau bila masa mak cari ubat batuk kat farmasi. Lepas minum ubat batuk, ok la sket. Skrg ni, kadang2 batuk la sket2 lagi. Mak pun bekalkan ubat tu. Terima kasih mak...
Si Danish ni, tangan dia patah bulan April lepas. Memang ada kesan jahit 'tulang ikan' kat lengan dia. Kita org risau je sebab dia sangat lasak langsung tak kisah tangan dia pernah patah.
Biasalah tu anak nombor dua...
Tetiba teringat plak, setiap kali aku pegi hospital melawat orang sakit, aku hampir pitam. Biasanya tak lama, masuk kejap je badan & muka akan berpeluh, pastu ilang fokus dan aku akan duduk kat kosi atau katil hingga keadaan stabil. Kalau la aku join program 'have a heart' tu... aduhaiiiii... i cant smell hospital, org luka, cucuk tak sana sini situ...

: : nasi roket : :


Assalamualaikum & salam sejahtera semua...

Belum ada cerita lagi sekembali dari Seri Negeri. Cuma nak kongsi gambar nasi roket yang dihidangkan semasa kenduri di rumah pada 20 Disember lalu...

Beras yang di'lengat' kali pertama akan mengambil masa lebih kurang sejam. Yang ke dua pula 45 minit sahaja. Dulu2 guna kayu api sebagai bahan api, tapi sekarang ni dah guna gas masak. Dari pemerhatian saya lah, orang2 tua kat kampung masih menungguli masak nasi roket nih. Haru tu hanya nampak seorang saja golongan pertengahan yang membantu. Insha allah dia dapat meneruskan tradisi nasi roket ni.

Kelebihan nasi roket nih satunya tak berkerak, ke dua pula baunya agak wangi, ke tiga tak perlukan tenaga untuk 'kacau' nasi sedang mendidih.


: : kentut siapa : demmmm : :

Benarkah bau kentut pompuan mampu menjadi penawar kepada gejala tekanan yang dialami oleh lelaki? Kenyataan ini dikeluarkan oleh Bahagian Biologi Manusia di University Pensyvania beberapa tahun lalu. Kajian dilakukan di sana membuktikan bahawa aroma kentut pompuan boleh membantu kaum lelaki menurunkan tekanan melancarkan perjalanan darah.

Menurut laporan Jurnal Biology of Reproduction America. Sebelum ini, bau kentut pompuan yang sengaja " diproses" daripada pompuan yang tidak memakai underware digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa hidung lelaki boleh "digoda" dengan bau lawan sejenisnya.

Dalam uji kaji yang dilakukan, wangian semulajadi itu kemudian di sapukan ke atas idung puluhan lelaki berumur 35 dan 45 tahun tanpa memberitahu ia adalah bau kentut pompuan dan hanya diberitahu bahawa mereka sedang menguji satu aroma wangian tersebut.

Enam jam pertama selepas itu, skala mood lelaki yang di sapu wangian yang diperbuat daripada peluh kentut pompuan tersebut diukur. Hasilnya sungguh unik. Selain boleh mencerahkan mood, wangian kentut tersebut ternyata dapat membuatkan lelaki menjadi kurang stress.....

dipetik dari majalah PA&MA.... Feb 2004...kalau tak caya.....


<<---------------------------------------------------------------->>

So kengkawan kalau tengah stress tu .....bolehlah cium kentut wife atau girlfriend. Bagi kaum hawa pulak,simpan bau kentut tu utk orang tersayang.

Moral of the Story
So kalau laki dok tention tu...lepas balik riadah..calit sikit bau kentut wife anda..yang ya rabbi mmg tahap geduak tu insyaallah mood anda akan ok ha.ha...ha. ... selamat mencuba...


Kepada para laki jangan dok tension sangat...nanti kena cium bau kentut.

: : cakapppppp!!! : :

See if you can catch yourself complaining, in either speech or thought, about a situation you find yourself in, what other people do or say, your surroundings, your life situation, even the weather. To complain is always nonacceptance of what is. It invariably carries an unconsciuos negative charge. When you complain, you make yourself into a victim. When you speak out, you are in your power. So change the situation by taking action or by speaking out if necessary or possible; leave the situation or accept it. All else is madness.

---------------------------------
"CAKAP!!! BAHLOLLLL!!!"

: : realiti yang sengal : :

Malam tadi aku dijemput kawan2 NIOSH join annual dinner depa kat PICC. Makin ramai dah depa. Maknanya ramai juga staf baru depa yang aku tak kenal. Bila ada kesempatan bersalam dan tanya khabar, depa dok tanya aku dari region mana :)) Aku xNIOSH je keja kat Putrajaya. Dapat juga beramasa mesra dengan staf dari Sarawak & Sabah. Macam2 komen depa bila dah lama tak jumpa. Depa kata aku nampak ceria... kacak... mcm player... wow!!! ...dan sorang kawan dari KK nih siap tunjuk sms yang aku penah bagi kat dia mcm mana nak access email dari luar opis, maknanya kalau OS lah... Aku kata kat dia, ko salin sms ni on paper boh dalam wallet, kalau hp kaput tak la mengelabah nak cek email masa OS :D

Dinner malam tadi depa bayaq AC Mizal jadi MC dan Datuk M Daud Kilau menyanyi. Everything fine! AC memang kerja mcm pro. Tak de masalah langsung. Datuk nih orang tua yang lorat juga la, bad words sana sini selamba kodok je, pengetahuan am agak rendah... antaranya 'Tan Sri Lee Lam Thye ni menteri apa?' yang ni tak pa la kami boleh habaq kat dia sapa Tan Sri nih.

Tapi yang buat limpa aku nak pecah 'Saya pernah juga buat show di hotel satu kosong satu'. Aku memang lost habis masa dia sebut nama hotel tu. Tak lama lepas tu baru kawan aku bersuara 'IOI Resort Hotel ke Datuk?' Masa aku dengar IOI jiwa aku dah =)) hampir pecah limpa.

Syukur sangat2... pengetahuan am aku agak memuaskan :)

:D

'kenapa engkau senyum?'

'sebab aku mati dalam iman'

: : why so like that? why so like this? : :


Niat di hati memang nak balik sambut Aidil Adha kat Langkawi. Tetiba jam 5 ptg Jumaat bos call, ada meeting major system upgrade dengan client jam 6.30 ptg. Dushhhh!!!! Meeting mula agak lewat, hampir 7 mlm hingga 9 malam. Kami kena sediakan kertas bajet dan perancangan projek ni pada Jumaat 12 Disember 2008. Sebelum tu ada satu lagi discussion dengan sub cons dan client pada 11 Disember. Heheheh... big bosses terpaksa natal cuti panjang masing2, aku pun terpaksa batal hajat nak cuti panjang kat Langkawi.

Tengah hari Sabtu, 6 Disember mak aku call dari Langkawi. Pilu je dengar suara dia tanya aku. "Tak balik raya ka" aku tergamam nak jawap apa. Kebetulan adik-beradik lain pun tak balik raya kat Langkawi. Masing2 nak balik 20 Disember ni masa majlis kenduri kat sana. Tak lama tu aku pun kata "tengok malam ni" tapi aku pun tak pasti aku nak balik ke tak? Mana nak cekau duit hari Sabtu kan. Duit dalam akaun bank aku dah supply semua kat adik aku utk preparation kawain dia. Hanya adik aku yang tau sebab apa aku tak balik raya ni. Aku tak bagitau pun dengan mak, dah berapa bulan ni aku dok supply duit kat adik aku.

Hari raya tak ada pun aktivit ziarah dan beraya. Lepas balik solat raya, aku dan Mie tengok tv sambil2 memikir nak lunch kat mana, petang nak buat apa... Tengahari kami keluar cari kedai mamak yang buka. Semua pun tutup. Kami lunch kat McD baru sebelah PKNS Bangi. Lepas makan dan borak2 kami balik umah layan tv lagi sampai bosan. Aku pun check muve online... banyak muve dah tengok. Jadi kami nak tengok 'Bodies of lies' kat MV sebab parking murah sikit,

Masuk je parking MV, jam plak. Kami tonton muve kol 6 ptg. Aku rasa aku tak patut tengok muve ni... duit teket tu mcm menyokong musuh Islam perkecilkan pejuang2 Islam. Cilaka!!! org putih nih. Kalau ada kawan2 yang nak pegi tengok muve ni, tok sah lah!!!

aku punya



Habis nonton kami masuk butik PUMA sebab ada stock clearance sales. 50% up to 80%. Aku terjebak juga beli sepasang snickers 70%. Mie plak beli macam2... tapi tak cecah rm200. Dalam sibuk2 nak bayar tu... kami ternampak awek kaunter bayar pakai jeans evisu PUMA. Sempat tanya dia beli kat mana, berapa harga. Dia kata kat The Gardens ada less 20%. Sempat juga kami pegi tengok. Harga dalam lingkungan rm600++


Masa naik tangga bergerak ke tingkat 3, kami nampak pula butik Armani Exchange. Selepas PUMA kami ke A/X nak tengok sunglasses. Pun ada less 20%. Mie beli, tapi aku hanya cuba pakai saja. Tapi kalau aku tak supply duit kat adik aku, aku pun sambar juga satu :))


Jam 10 malam kami pun balik ke Bangi. Sebelum sampai rumah, kami singgah kat stall burger yang satu2 nya mengadakan urusniaga. Lama juga tunggu kat situ sebab ramai yang membeli.


Pagi tadi, Mie terima panggilan daripada keluarganya di Terengganu. Nenek Mie telah kembali ke Rahmatullah pada subuh tadi. Pagi tadi juga Mie memandu balik ke kampungnya. Aku hanya mampu sedekahkan Al Fatehah buat arwah. Doaku semoga rohnya sejahtera di sana.


Esok aku akan mula kerja ...

Opssss nape tetiba jadi konpius plak nih :-? biarlah malas nak fikir dah

: : a/x : :

nak juge!!!












: : mini hrc : :

Semalam aku tambah satu lagi koleksi t-shirt HRC. Yang terbaru ni daripada HRC Bali. Kirim kat member je. Kesian plak kat housemate aku nih, dia punya tertinggah kat Bali. Pagi tadi dia survey teket air asia semata-mata nak pi Bali beli t-shirt HRC yang dia nak tuh. Aku cadangkan dia beli online jer...



Semua2 pun kirim dengan kawan juga. Ada sorang adik kawan ni, dia kerja kapal MISC so, mana2 pelabuhan dia singgah, kalau sempat dia akan belikan. FREE lak tuh... tapi kapal dia tak singgah Hollywood hew hew hew.
Lepas ni nak beli satu rack utk koleksi HRC :D [giler ke hapa nih]


: : laksa redup rimba : :


Petang tadi sempat pi makan laksa redup. Ekceli dah lama tak penah pi makan laksa di sana. Lokasi masih sama, tapi meja2 kat tepi jalan saja. Dah tak boleh pasang meja bawah pokok hak milik UKM katanya. Tapi yang tak puas hati nya... hanya kawan tu je yang dipagarnya...


stall dulu jugak la. pagar jaring tu baru je pasang masa bulan posa lepas.
laksa & cendol puluit

boleh buka 6 meja je

dulu2... meja pasang bawah pokok2 tu lah...

: : tagged : :

masih mampu senyum walau dah tengah malam,
perut pun lapar... demi mencari rezeki halal

* 7 Fakta tentang anda
-anak no 2 of 5

-bujang
-ada rumah hantu
-dagu lekuk
-kerja swasta
-tahi lalat kat tapak tangan kiri
-lahir di Langkawi

* 7 Nama pangilan anda
-man

-anome
-azman
-adik
-pak ngah
-anak man
-baman

* 7 perkara yang b'harga
-diri sendiri

-keluarga
-kawan2
-kerja
-hadiah
-pengalaman & ilmu
-harta benda sendiri

* 7 perkara yg menakutkan anda di dunia ni
-tuhan-lawan cakap mak, bapa, tok

-'quicksand'
-nak kena bunuh
-lost control
-system failure
-sekatan jpj he he he sebab silverferio jahat

* 7 Lagu yang punya kenangan @ memberi kesan mdalam pd anda
-bangau oh bangau ke ke ke

-i am alive
-flying withou wing
-teguh
-through the rain
-sunyi
-isabela

* 7 Ayat yg kerap disebut oleh anda
-bolehhh

-jum bincang kejap!
-ok i'll come back with answer
-baikk.. baik...
-jgn risau
-please bla... bla... bla...
-bila boleh?

* 7 Perkara yg Buat anda bkecil hati
-peket gula ilang, tikus curik

-org buang proposal dlm tong sampah depan mata... mcm sampah
-
-
-
-
-

* 7 cara memujuk anda (agaknya laaa....)
-peket gula hotel :))

-mini cooper s
-polo shirt kuda besar
-emisu jeans
-tshirt hrc
-tiket flight pi new zealand
-boxer

* 7 perkara pertama anda
- drive keta sendiri 1997

- beli rumah 1996
- sampai KL 1987
- terbang ke penang 2000
- panjat 4000++ anak tangga Gunung Raya 2000
- dok asrama 1987
-

* 7 mangsa seterusnya yg harus di TAG
- org minyak

- gaban
- otromen
- marsha af3
- zorro
- penyapu
- kambing

langsai sudah hutang Sue

: : hari cutiku : :


Hari ni cuti lagi. Lepak kat rumah saja. Rehatkan silverFerio dendiam kat bawah tu. Nasib baik sF ada teman-teman kat bawah tu.
Terjaga tido pagi tadi aku SMS Kak Nor & Boss, nak cuti. Lagipun semalam dan hari ni memang tak de apa nak buat kat opis. Aku cuma kena make sure sistem tip top. Pagi tadi call JPN minta depa update status. Alhamdulillah, tip top. Petang nanti aku call lah sekali lagi. Lepas tu baru la boleh report kat Boss hehehe.
Setelah hampir setahun kerja di JPN Project Site... aku cuba berkomunikasi dengan semua pihak. Boss, sub ordinate, vendors, clients... bukan apa cuma nak mereka dapat info terkini, buat mereka rasa mereka ada kepentingan, supaya mereka rasa happy.
Masalah memang ada. So, bila ada masalah mereka perlu tahu, mereka pun sama-sama kena bertanggungjawab. Tanggungjawab aku let them alert masalah yang timbul. Dalam masa yang sama kena selesaikan masalah. From time to time aku akan update the current status pada semua pihak. Biarlah depa anggap sampah ke apa ke... at least depa tau aku buat kerja. Jangan depa salahkan aku sudah la. Lagipun... mereka mungkin ada idea lain yang boleh membantu.
Baiklah... nak sambung tido sekejap ;)

: : no problemo : :

Focus your attention on the Now and tell me what problem you have at this moment.

I am not getting any answer because it is impossible to have a problem when your attention is fully in the Now. A situation that needs to be either dealt with or accepted - yes.

Why make it into a problem? Why make anything into a problem? Isn't life challenging enough as it is? What do you need problem for?

Whwn you create problem, you create pain. All it takes is a simple choice, a simple decision: no matter what happens, I will create no more pain for myself. I will create no more problems. It is a simple choice. You won't make that choice unless you are truly fade up with suffering, unless you have truly had enough. If you create no more pain for yourself, then you create no more pain for others.

~the power of Now

: : its Monday : :

It's just another manic Monday
I wish it was Sunday
'Cause that's my Funday
My I don't have to runday
It's just another manic Monday.

its fun anyway... away from office...