Quotation of the Day

: : t.a.n.d.a. t.a.n.y.a. : :

Minggu ni saja dah dua kali aku lupa pakai jam tangan. Biasa-biasanya kalau aku tak pakai jam tangan, biasanya aku sengajakan. Aku memang letakan semua items mcm wallet, henpon, jam tangan, kunci keta, kunci umah dlm satu bakul rotan kecik je. So that i wont miss things bila nak kuar umah.

Tandanya Allah dah amik balik sikit2 ingatan aku. Yer lh kan... umo pun dh berapa skrg nih...

: : a.l.h.a.m.d.u.l.i.l.l.a.h. : :

Pagi tadi dapat dua e-mail. Aku dah lulus :

1. Certified IT Manager [CITM]
2. Certified Data Center Professional [CDCP]
Masa jawab exam CDCP tu aku dapat rasakan aku gagal. Sebab malam sebelum tu system testing yang dibuat oleh team aku haru biru. Masa tengah buat revision on exam esok tu, team member call kata test haru biru. Kacau sistem kat JPN production. Mood memang spoil, tapi aku gagah juga selak training notes tu. Esoknya jawab pun apa yang terlintas dan ikut logik je lah. Habis exam tu aku terus balik ke JPN sebab masih problem.
Exam CITM tu aku memang yakin. Mana taknya... tak de gangguan langsung. Study tiap2 malam. Jeles je tengok room mate tido bawah selimut tebal Holiday Villa.
Lepas ni ada la elaun khas sket. Hopefully aku tak boros.


Next year apa plak yer? mmmm ITILv3 & Project Management Professional pun ok...

: : n.a.s.i. l.e.m.a.k. : :

26 Ogos 2008

PKR menang besar di Permatang Pauh. TAHNIAH!!!

Malam ni aku masuk KL lagi. Pi amik Siti kat Concord. Hebat depa ni. Aku bawa depa pi makan nasi lemak kat Kelab Sultan Sulaiman Kg Baru. Sorang 2 bungkus, lauk ayam goreng dan sambal kerang.

Siti dan Dira (betui ka Siti nama dia). Mcm nak diet, tapi soh makan 2 bungkus sorg.

Ni plak tetamu kami Tompok aku bagi nama.
Gambar kenang-kenangan bersama Siti berlatar belakang KLCC.

: : m.e.n.c.a.r.i. k.e.t.e.n.a.n.g.a.n. : :

Tidak ada tempat lebih baik di bumi ini selain rumah-rumah Allah yang dikenali sebagai masjid ataupun surau. Ini kerana di situlah terbit segala ketenangan yang diimpikan oleh segenap insan, iaitu insan yang berusaha membentuk dirinya menjadi hamba Allah yang terbaik sepanjang hidup dengan amalan-amalan yang bersifat peribadatan hanya kepada-Nya.

Tidak ada tempat di bumi ini yang mampu menjanjikan ketenangan dan kedamaian hidup, melainkan rumah Allah. Justeru terdapat sebuah hadis Nabi s.a.w. menegaskan bahawa rumah Allah menjanjikan bukan sekadar ketenangan, malah beberapa nikmat lain sebagai dorongan berbuat kebaikan.

sumber : Sinar Jumaat

: : i.l.m.u. z.o.o. : :

kalau ayam berkokok, harimau ...

: : d.a.y. o.u.t. : :


25 Ogos 2008 - adalah hari cutiku.

Walaupun cuti tetap bangun awal untuk check dan reply email kerja. Make a few phone call. I am done.

Ekceli banyak gak nak wat hari ni. Bayar duit keta, credit card yang tertunggak. Pegi tailor amik baju raya yg dah 10 hari siap. Pastu nak pegi Low Yat plan tembah ram laptop nih. Skrg dah laju mcm kilat.

Cuma satu je yang x dpt buat. Nak pegi HP service center Pusat Bandar Damansara nak replace power/battery converter laptop nih. Sebab my staff sms, hari ni dia tender. Alamak!!! My anchor man nak blah la plak... adoi laaa.

What i'm gonna do in this 2 mths times??? Nak cari staff baru yang fasih berbahasa AIX. Dalam kepala dah terbayang sorang mamat nih... dia memang dah lulusa bahasa AIX. Tapi nak ke boss dia lepaskan dia untuk join team aku??? Kalau tak boleh memang kena follow recruitment process... dua bulan lebih juga. hmmmm... Esok je la discuss ngan PM.

Yang penting sekali, laptop aku dah berdesup!!! :D
Dah buka banyak applications pun ram utilization cuma 45% je. Ram asal 1 Gb, tadi tambah lagi 1 Gb. Tapi masa tu kan CPU utilization 1% je. Tipu punya meter nih...

: : g.o.i.n.g. s.o.u.t.h : :

23 Ogos 2008


Kalo mommi nak tau, kemeja hitam semalam tu adalah yang baju ke dua diseterikakan huhuhu... sebabnya dalam perkiraan minda, selatan semenanjung akan hujan lebat menyaksikan pertemuan pertama kita =)) hujan rahmat buat pasangan pengantin.


SF menggolekan tayarnya pada 0830 pagi menghala ke selatan. Awal perjalanan tonang2 je.... bila masuk sempadan Johor hujan punya lah lebat. Stress kalau driving hujan lebat nih, so i've to slowdown to 60km/h and rest kat R&R. Lagipun i'm not in hurry becoz i believe kurma kambing itu tak akan habis :D Finally... SF selamat sampai around 1130. Memandangkan mommi masih belum bolos kastam... boleh la jenguk para sahabat di NIOSH JB.

Ni aktiviti setelah kenyang

DON'T PLAY PLAY... ANGKAT TANGAN! 1...2...3...!!!
poomm poommm
'minta maap yer tuan umah'

: : s.e.p.a.n.j.a.n.g. j.a.l.a.n. k.e.n.a.n.g.a.n. : :

Sepanjang Jalan Kenangan - Broery Marantika

24 Ogos 2008

Amir smpai di rumah dalam 1130am. As usual kami akan makan dan minum di Ameer Ali. Kami baisa habiskan masa di situ berjam-jam juga. Tapi hari ni kami nak jalan2 ke KL. Dia dah lama tak drive ke KL. Destinasi pertama kami ke Setiawangsa jumpa one of his staff. Makan bihun goreng. His next stop kat Kelana Jaya. Jauh juga... tapi we were not in hurry. So boleh ronda2 Keramat, Kementah, Semarak, Kg Baru, Chow Kit... memang nostalgia. Dulu aku pernah menetap di Kg Datuk Keramat sekitar 1989-1993. Banyak juga kenangan sepanjang 4 tahun tu. Tadi sempat juga lewat Masjid Kementah, masjid pertama aku singgah di KL sebelum register kat UTM Jalan Semarak. UTM Semarak tadi aku tengok memang tak ada perubahan. Dari luar, nampak juga blok2 kuliah aku selamat 3 tahun.

Kemudian kami lewati Kg Baru. Memang ada perubahan... semua kaki lima dah dinaik taraf. Dah tak de lagi gerai2 makan di situ. Entah ke mana... tapi nampak lebih bersih dari sebelum ni. Sempat juga kami geledah lorong2 Chow Kit. Dah banyak perubahan.

Seterusnya kami melewati PJ untuk ke Kelana Jaya. PJ pun aku pernah duduk selama 6 tahun. Tadi kami masuk semua jalan2 yang penah kami lalu dulu. Lorong2, kawasan elit, setinggan, kg indon. Sempat juga singgah depan rumah sewa 'Markas 33' nostalgia! TheSun lama dan baru... huhuhu... PJ Old Town, PJ State. Medan Selera 223... suasana masih sama, tapi makin buruk :)) tapi rasa teh tarik, nasik lemak panas masih sama ;) masa minum kat 223 ni, kami call sorg lagi kawan Wancul... dia pun join. Lama juga kat 223... Kalau dulu kami blh lepak 4... 5... jam kat situ almost every night :D

Destinasi akhir, rumah kawan Amir kat Bandar Bukit Puchong. Kat umah Imran ni wife dia goreng mee plak. Hari ni memang jalan2 dan makan2 saja... kekenyangan :D esok boleh la bercuti dengan senang hati...


: : r.e.a.d.y. t.o. f.l.y. : :

Ready To Fly - Amy Pearson

I open my eyes the world seems a different place,
The colours are brighter and the air is sweet to taste
See it’s like I woke up from a nightmare that tied me down,
I smothered and trapped inside a sleep way underground

It’s time I learned to fall,
To say the word goodbye
To feel the sunlight on my face,
Maybe that means

I’m ready to fly,
I wanna breathe in and breathe out and be who I am,
Let go of fear wanna feel aliveI’m ready to fly,
The more that you hold me back you set me free,
You help my heart decide,
ohhhh Maybe I’m,
maybe I’m I’m ready to fly

Where is your faith, where is your love for me?
Why do you fight the things I imagine in my dreams?
See the poison is strong, an addiction is tough to break
But love is the hardest thing I have ever had to shake

It’s time to break these chains,
To look you in the eye,
To tell you that its over now,
So, maybe that means

I’m ready to fly,
I wanna breathe in and breathe out and be who I am,
Let go of fear wanna feel alive
I’m ready to fly,
The more that you hold me back you set me free,
You help my heart decide,
Ohhh Maybe I’m,
maybe I’m I’m ready to fly.

(Give me the strength to walk away)
(Give me the strength to stay the road ahead)
Even if it’s a lonely place
(Give me the hope to mend this heart)
(Give me the chance to see love smile, smile again)
To see love smile

It’s time I learned to fall,
To say the word goodbye
To feel the sunlight on my face,
Maybe that means, Ohh
Maybe that means

I’m ready to fly,
I wanna breathe in and breathe out and be who I am,
Let go of fear wanna feel alive
I’m ready to fly,
The more that you hold me back you set me free,
You help my heart decide,
OhhhMaybe I’m,
Maybe I’m ready,
Uhhmmm, yeahh
Maybe, I’m
Maybe, I’m ready to fly
Uhmm,
Like I am

: : a.h.a.a.a.a : :

Dating Diaries: Breaking Up Is Easy To Do: 5 Simple Rules

A friend of a friend has called his ex-girlfriend six times since she broke up with him. I told my friend to bestow my breaking up advice on him. Whether you want someone back or not, if you follow the rules below, you will maintain your dignity, maybe win the person back, or eventually get over them:


1. Ride Off Into The Sunset

In college I took a class called "American Western Movies". Give me a break, ok? It was summer session. But this class did teach me something. I learned I wanted to be a cowboy. They are so cool, collected, never play their hand, never look rattled, and they are always confident.
One thing they all did was ride off as the sun set on the horizon after their business was done.
Riding off into the sunset keeps our dignity. When a girl breaks up with me, I will say:
"OK, it was great getting to know you over the past (insert length of time).You take care."
My business is done.

Then, I will figuratively ride off into the sunset. I won't tell her how much I miss her. I won't tell her she made a mistake. I won't call, email or text. I won't mention her to mutual friends. I'll be gone from her life.

Suddenly, it will dawn on the girl that she is not getting her money's worth for this breakup. It is true: people who do the breaking up have an air of power to them. They like being the decision maker, and having the control. But after I walk away like it's no problem, she'll start to think:
"Wow, why isn't he shaken up over this? Did he even care that I broke up with him?"
Or even better, the ever-popular and coveted: "Did I do the right thing breaking up with him?"
That's when you know you're in business.


2. Apply the Wizard of Oz Effect

Of course, most likely, we are in total pain and anguish after a break up. But, we can't let that show. Remember: "Pay no mind to that man behind the curtain?" We can, behind the curtain, cry, complain, yell, be angry, and hurt. But, we must craft the appearance on the outside of being fine with everything. We need to look happy on the outside to the other person 100% of the time we see them post-breakup. This also gives the illusion that you might be seeing someone else, or that you've got other things going on. Of course you're miserable and there's NOTHING going on in your life, but they don't have to know it!


3. Enact the Verb in "Breaking Up"


Get rid of all evidence of them -- put it all in a closet, under your bed, or anywhere. I'm a sucker for a strand of hair or her shampoo smell left on a pillow after a girl is over. After the breakup, this must go: wash the sheets! Remember, in breaking up, to think of it like a guillotine: make it fast.

On a guillotine, you'd rather have a sharp blade slice your head right off than a blunt blade repeatedly cut and cut until your head finally fell off. If it's a break up they want, make it clean for them. It will look good, and it will be easier on you. Flush them right out of your life immediately, and completely.


4. Don't Look Back

It's hard to accomplish this. We know not to look back, just like we know not to look down when someone says don't look down...but we still look down. But, make it easy on yourself: looking back and saying stuff like: "Gosh, just two weeks ago, we were out to dinner and she stayed over here and we were so close..." ...will just make it more painful. You can't look back until it's time to look back when you're truly over it.


5. Remember You'll Get Over It

The best thing about breaking up is those following mornings you wake up after you've truly gotten over someone. You're renewed, alive, and ready to see what the world has to offer. Keep pushing through for this feeling, remember all those people you thought you'd never get over (you know you ended up getting over them), and as Jim Morrison once crooned: "break on through to the other side!"

Well I don't know about you, but after going through all that, I'm inspired to get dumped!
So, do you agree with these rules? Do you have any
nightmare breakup stories? If a guy you dumped followed these rules, would you start reconsidering? Would you be annoyed if you dumped a guy and he didn't get upset?

Posted by Rich Santos - Dating Blogger - Marie Claire

: : b.e.b.o.l.a. a.p.i. : :























20 08 2008 PICC Putrajaya

: : m.e.s.i.n. a.n.g.k.a.t. : :

selalu juga aku perhatikan kelakuan penumpang2 lif nih...

1. dh ada org tekan butang naik / turun, next person yg nak naik / turun akan tekan lagi butang tu.

2. bila kat luar lif tu ada je yang borak2. tapi bila masuk dalam sunyi sepi. nak kentut pun seriau org lain dengar :))

: : k.e.n.u.r.i. l.a.g.i. : :

Pasangan mempelai Mohd Khairil & pasangan berbaju merah jambu, songket biru

team nih wakil HMS, errr semua ni pun ahli The Blue Force. Semalam The Blue Force menang bowling Karnival Sukan HTP.


Sedap katanya bubur kacang perisa durian nih...


makan kerepek sementara tunggu pasangan mempelai sampai


: : h.a.n.t.u. t.e.n.g.g.e.k. : :

havin' acute sakit tengkuk... hari ni kronik liew. makin ramai ke suku sakat hantu tenggek nih kat tengkuk aku huhuhu... hiatttt!!!

: : o.w.h. K.L.C.C. : :


Aku memang tak ingat kali akhir ke KLCC. So long... so long ago. Akhirnya 16 08 08 aku kembali parking SF kat 6B P3. Rujukan parking ialah KFC, Burger King & MPH. Dah sampai sempat ronda2 kat luar KLCC sambil petik 4... 5 keping gambo. Macam tourist siot!!!

Hari ni aku plan nak jumpa dua org kat KLCC. Diana dari Singapura. After a long conversation on phone, akhirnya kami jumpa kat sini :)) susah la sebab dua2 pun tak mahir kat KLCC. Sempat borak lebih kureng 15 menit.

Lepas tu jumpa Anne birthday gurl plak. Kesian dia... pie suda abes lerrr... menu lain pun boleh lah. Apa tu Anne? Aku mam bubur ayam McD saja. Apa2 pun 20 tahun sudah hidup di atas muka bumi.
After our meals, sempat la ronda2 outside KLCC, petik gambo lagi sampai bateri dah warning!




07 Merdeka.mp3 - Butterfingers

: : k.e.s.a.l.k.u. : :


untuk kawan2 semua...
sempena malam Jumaat ini saya ingin mohon ampun dan maaf atas salah silap kata dan laku sepanjang kita kenal.
terim kasih buat kawan2... dengan sokongan, nasihat, idea, teguran, celoteh adalah kekuatan untuk saya terus berada di sini.
ada kalanya jalinan kemesraan buatkan saya alpa dan hilang hormat pada kawan2. sekali lagi saya minta maaf.
i am sorry, please forgive me...

: : k.a.t.a.k.a.n. t.i.d.a.k. : :


Dua tiga hari ni SF menunjukan tanda2 nak mogok. Suspected battery. Malam ni masa nak kuar dinner dgn housemate pun aku rasa memang iya. Masa nak balik dari dinner aku rasa berdebar juga. Jagan lagi.... tengah2 bulan nih...
Kali akhir tukar kat Dungun May 2007. Baru setahun lebih. Bateri mahal sekarang ni mau cecah 3 rat. Adoiiiii...
Berdebar nih tunggu pagi esok. Ada meeting plak tu 0930 pagi. Pe2 hal pun nak tido dulu. Smoga mimpi indah2 saja....

: : d.u.r.i.a.n. t.y.m. : :

Kejadian ini adalah selepas makan laksa dan cendol rimba dengan Nur, Yong & Adik Annie. On the way nak balik Seksyen 7, Din call ajak makan durian. Ahaaa... fantasi jadi realiti.

We cruise menghala ke Salak Tinggi --> Sepang. Then we stop at the road side...



Kata abam durian atas sana tu... durian D24 ni dari Pahang. 5 bijon rm20. Alhamdulillah... terubat sudah aku yang mengidam durian.

Hohoho... boleh ke aku pegi gym lagi malam nih. Ada yang pocah porut pulok!!!

: : f.i.k.i.r.l.a.h. : :

: : j.a.c.k. & s.h.i.d.a. 2 : :


Hari ini aku meluangkan masa untuk ke Majlis Perkahwinan Syamsul Zahrin & Rashidah di Alor Gajah. Sepatutnya aku pergi ke rumah Jack di Kulaifornia pada 16 Ogos 2008. Tapi kawan2 ajak pegi ke rumah Shida saja. Aku & Ding tumpang Megat. Memandangkan masa masih banyak, so kami singgah minum kat kedai kopi Rembau.

Kami sampai di rumah Atok Shida kol 12:30 memang timing yang sesuai untuk lunch. Ini lah menu lunch kat rumah kenuri. Daging bakar masak lemak, ayam goreng rempah & kerabu. Air kenuri kawen standard dah... air sirap :d

Kalau ikutkan aturcara majlis. Pengantin lelaki sampai kol 12:45 cumanya ketibaan rombongan agak lewat sedikit dalam kol 01:00 So majlis Marhaban dimulakan juga sebelum ketibaan rombongan pengantin lelaki. Sementara menunggu tu, aku pekena cendol semangkuk. POWER!!!!

Tak lama lepas tu, Jack dan rombongan pun sampai. Jack & Shida pilih tema kaler GOLD



Sempat jua borak2 dgn Ibu & Ayah. Mereka sungguh2 suruh aku pergi Kulaifornia 16 Ogos nanti. Pergi Jumaat tido sana. "tido rumah ibu, ibu bagi bilik". Serba salah plak rasanya. Itulah kelemahan aku. Memang dari kali akhir aku jumpa ibu & ayah April lepas mereka suruh pergi Kulaifornia.

Apa2 pun selamat menempuh alam berumah tangga buat Jack & Shida...