Quotation of the Day

: : kuih siput momma : :



KIRA-kira bulan Ramadhan dua tahun lepas sempat juga aku memasarkan dan jual kuih siput mak buat. Itu pun atas permintaan kawan2 NIOSH masa tu. Ada antara depa nih penah la rasa kuih siput mak bekalkan setiap kali blk kg. Kawan2 kata sedap.

Jadinya, Ramadhan dua tahun lepas aku tolong ambil oda utk mak. Cecah juga la 50kg. Bayangkan 50kg mcm mana nak tranport dari Langkawi ke Bangi? Kebetulan ada sorang sedara balik Langkawi pertengahan Ramadhan. Ada la orang bawanya. Tapi kesian la dia sebab berat tu. Dahla naik bas.

Tahun lepas kawan2 nak oda lagi, tapi aku bagitau la masalah transport. Baru2 ni mak tanya, ada kawan2 nak oda kuih siput? oda tu tak dak la, tapi kalau ada kuihnya boleh je nak tolong jual. Tapi tu lah mahal nak bayar kargo kapal terbang. Lain lah kalau aku balik drive keta sendiri. Boleh je penuhkan bonet ngan seat belakang silverferio.

Sepanjang Ramadhan mak ngan tok buat kuih siput saja. Kuih lain mak tempah ngan mak cik & kawan2 dia lah.

Biasanya kat umah kami tengok tv sambil kunyah kuih siput ramai2...

12 comments:

Hanamichi_Sakuragi said...

EMMM lama dah tak mkn kuih siput...kalau masa kecik2 dulu mak zu rajin gak buat skrg ni tak pernah dah semua main beli jerrrr

Gee said...

alaaaa tinginnya nak rasa kuih siput dr langkawi tu.. iskkk kalau pi Langkawi bulan doblas nih dapat tak rasa kuih siput? :D

SilverFerio said...

kakak - kuih siput tu ada je sepanjang masa. ada je tempahan, so mak buat lebih sikit utk makan kat umah.

Si Tukang Karut said...

gee kalau pi langkawi bulan doblas tu tapau kan den...

man...mommi mmg suka banget kueh siput..tingat lagi..last year pose kat 360 mommi dok sorak2 tanya resepi kueh siput...nak bikin tapi cobaan hebat...tak menjadi...LOL

so my kakak buatkan..kerana sayang adek..kalau dokat nak juga order barang 10 kilo nak kasi adek beradek man oiii...

lil^RED799 said...

mak cik....odanye ade je..anak mok cik namo bawak kan.....:((:((:((

NaD said...

sedapnye kuih siput.. nak menggentel kecik2 camtu tu memerlukan kesabaran yg tinggi tuh..

SilverFerio said...

mommi - agak2 kalo pos sampai tanpa pencemaran tak?

nur - nanti kalo balik raya boleh la bawa sket

nad - kena sabar wooo...

Pink Marie said...

da bertahun tak makan kuih siput nehh..

bwk sket masa gathering nnt. eheh.

SilverFerio said...

masa gath sabtu ni x dpt la... jauh wooo mo import ke sini

aku la ros said...

hehehe.. nnt open house raya.. bawa la yer..

Kakak Tiri said...

Teringat kat Sue Siput.

SilverFerio said...

memandangkan raya ni aku x balik kg. raya haji ada lh...